США ввели санкції проти китайського інвестора «Мотор Січі»

19:45 15.01.2021

Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора українського ПАТ «Мотор Січ».

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у пресрелізі американського відомства.

«Skyrizon - китайська державна компанія - і її намагання придбати та узаконити закордонні військові технології становлять значну загрозу національній безпеці США та інтересам зовнішньої політики», - заявив глава відомства Вілбур Росс.

Він також додав, що запровадженням санкції проти компанії, Сполучені Штати хочуть попередити експортерів, що Skyrizon має тісні зв’язки з китайською армією.

«Нерозсудливі та войовничі дії Китаю в Південно-Китайському морі та його агресивний поштовх заради придбання інтелектуальної власності та технологій для його мілітаризації становить загрозу національній безпеці США та безпеці міжнародного співтовариства», - зазначив Росс.

Також під обмеження попала китайська компанія Chinese National Offshore Oil Corporation.

Відтепер компаніям знадобиться додаткове ліцензування у США для експорту, реекспорту і переміщення своїх товарів.

Раніше стало відомо, що дев'ять китайських компаній потрапили до «чорного списку» США у зв'язку з імовірною причетністю до оборонної галузі КНР.

Як повідомлялося, на початку серпня 2020 року в групі DCH заявили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited. «Обидві сторони вестимуть всебічне співробітництво, спільно здійснюючи діяльність з розвитку українського авіабудування і, зокрема, запорізького ПАТ «Мотор Cіч», - йшлося у повідомленні DCH.

6 серпня АМКУ повідомив, що проведе оцінку продажу підприємства «Мотор Січ» на відповідність конкурентному законодавству.

4 вересня китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» подали до Міністерства юстиції претензійний документ - Notice of Investment Dispute про намір звернутися до міжнародного арбітражу для стягнення з держави Україна збитків у розмірі 3,5 млрд дол. До складу робочої групи з доарбітражного врегулювання входить і представник АМКУ.

У листопаді минулого року стало відомо, що китайські інвестори «Мотор Січі» найняли три юркомпанії для процесу проти України на $3,5 мільярда.

Ще на цю тему