Кулеба про рішення ЄСПЛ: Ціна відповідальності РФ за агресію проти України зростатиме / ВІдео

08:20 15.01.2021

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що рішення ЄСПЛ щодо прийнятності розгляду справи Україна проти Росії щодо Криму є важливим кроком на шляху до притягнення РФ до юридичної відповідальності за агресію проти України ціна за яку тільки зростатиме.

Про це очільник МЗС України заявив на брифінгу в Києві 14 січня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Це перемога України. Це важливий крок на шляху до притягнення Росії до юридичної відповідальності за агресію проти України. І з кожним кроком ціна цієї відповідальності зростатиме», – сказав Кулеба, коментуючи рішення ЕСПЛ.

Він зазначив, що юридична сукупність дій України у міжнародних судах лише підтверджуватиме правду, яку доносила Україна про російську агресію, і спростовуватиме дезінформацію РФ.

«Я абсолютно переконаний, що юридична сукупність дій України – а це не лише Європейський суд з прав людини, це і ті процеси, які відбуваються в Міжнародному морському трибуналі, Міжнародному суді ООН і в Міжнародному кримінальному суді – вони крок за кроком підтверджуватимуть ту правду, яку доносила Україна світові, починаючи з 2014 року, коли розпочалася російська агресія, і спростовуватимуть усю ту пропаганду й дезінформацію, яку у зв’язку з цим поширювала Російська Федерація», – наголосив Кулеба.

Нагадаємо, 14 січня 2021 року ЄСПЛ визнав прийнятною для розгляду скаргу у справі Україна проти Росії щодо порушення прав людини у окупованому Криму. Суд погодився з позицією України, що Росія з 27 лютого 2014 року здійснює ефективний контроль над АР Крим та містом Севастополем, які є невід’ємними частинами України. РФ, в свою чергу, стверджувала, що здійснює контроль над Кримом з 21 березня 2014 року.

Ще на цю тему