Туреччина проведе модернізацію фрегатів типу Barbaros

20:20 14.01.2021

Головний елемент – заміна радіоелектронного обладнання західного виробництва на пристрої розробки турецької ASELSAN. Також кораблі класу Barbaros отримають посилене ракетне озброєння.

Секретаріат оборонної промисловості Туреччини визначився із форматом модернізації чотирьох фрегатів класу Barbaros, що входять до складу турецьких ВМС.

Роботи по першому кораблю мають бути завершені до 2022 року, роботи по четвертому кораблю – до 2024 року, пише defence-ua з посиланням на портал Naval News.

Найголовніший елемент робіт – заміна існуючого радіоелектронного обладнання корабля на системи, розроблені турецькою компанією ASELSAN.

Зокрема, на фрегата типу Barbaros наявну систему управління вогнем замінять на аналогічну систему турецького виробництва TACTICOS, котра в свою чергу розроблена на базі системи управління вогнем GENESIS.

ASELSAN також поставить систему TAKS, призначену для управління вогнем носовою 127-мм артилерійською установкою.

На фрегати типу Barbaros також установлять радари, розроблені компанією ASELSAN – системи ESM та ECM серії ASELSAN ARES-2 та 3D-фазовану РЛС MAR-D. Наявні гідролокатори AN/SQS-56 замінять на систему FERSAH. Замість навігаційного радара DECCA 2690 – встановлять радар ALPER LPI, вироблений ASELSAN.

Турецька оборонна промисловість також посилить ракетне озброєння фрегатів Barbaros. Замість восьми ракет Harpoon буде встановлено 16 протикорабельних ракет Atmaca у чотирьох пускових установках. Також на кораблі установлять чотири додаткові зенітні ракетні установки малої дальності UMTAS/L-UMTAS.

Серійне виробництво ПКР Atmaca має стартувати у 2021 році. Туреччина заявляє, що на цій ракеті використовується "двигун національної розробки". Але за деякими даними, на цій ПКР може використовуватись двигун AI-305 розробки українського ДП "Івченко-Прогрес"

Завдяки роботам по модернізації фрегати класу Barbaros мають прослужити в складі військово-морських сил Туреччини до 2040-х років. Фрегати класу Barbaros були збудовані за німецьким проектом модульного бойового корабля MEKO 200 TN наприкінці 1990-років.

Два корабля цього проекту - TCG Hayreddin Barbarossa (F-244) і TGG Salih Reis (F-246) – були збудовані у Німеччині на верфі Blohm+Voss в Гамбургу, та увійшли до строю турецьких ВМС у травні 1997 року та липні 1998 року відповідно.

Інші два кораблі – TCG Oruç Reis (F-245) і TCG Kemal Reis (F-247) – були збудовані на турецьких потужностях та увійшли до складу національного флоту в травні 1997 року та липні 2000 року відповідно.

Базові характеристики кораблів проекту Barbaros:

водотоннажність – 3350 тонн;

довжина корпусу – 118 метрів;

ширина – 14,8 метрів;

максимальна швидкість ходу – до 32 вузлів;

дальність ходу – 7600 кілометрів при швидкості 18 вузлів;

екіпаж – 24 офіцера і 156 матросів.

Ще на цю тему