Круїзи до Криму: Путін думкою багатіє / Фото

14:00 14.01.2021

Російському президенту Володимиру Путіну для повного щастя не вистачає стабільного морського пасажирського сполучення між Росією та Кримом.

Здавалося б: літаки туди літають. Лише з Росії, звісно, але літають. Поїзди через керченський міст ходять - вдвічі довше ніж через Україну до окупації й набагато дорожче - але ходять. Машинами через той-таки міст їздять. Але ні, треба ще теплоходне сполучення. 

Крим був привабливим для морських круїзів туристичним регіоном України. Приміром, у 2013 році до Ялти заходили 109 круїзних лайнерів, до порту Севастополя – 58. А потім прийшов Путін і перетворив Крим на ізольовану військову базу. І поки там стоять російські війська – жодне нормальне іноземне круїзне чи пасажирське судно до Криму не прийде. Тому, аби компенсувати цю втрату, Володимир Володимирович готовий бодай копняками заганяти любих росіян в окупаційні круїзи до півострова. Але було б куди заганяти! Із цим щось не клеїться, пише Центр журналистских расследований.

Напередодні Нового Року Путін під час відеоконференції з прем’єр-міністром РФ Михайлом Мішустіним анонсував чергове досягнення: до Криму ходитиме нове круїзне судно:

«До речі, вже зроблено відповідне судно «річка-море» для трьохсот пасажирів, PV300, теж в Нижньому Новгороді на «Червоному Сормово» виготовлено. Його можна було б поставити, до речі, й на лінію Сочі – Крим. Це судно вже випробувано, вже з Москви дійшло до Петербурга, з Петербурга до Новоросійська, це «річка-море». Але через рік – уже в 2021 році мають почати і в кінці року, сподіваюся, завершиться робота, – судна з більшою мореплавністю. Ці судна точно можна поставити на лінію Сочі – Крим. Упевнений, це буде затребувано, люди за це скажуть нам спасибі».

Теплоход «Мустай Карім» Фото: instagram Радій Хабіров

То що то за судна такі, в яких так впевнений сам Путін?

Справді, 20 серпня 2020 року в перший круїз вийшов новий круїзний лайнер «Мустай Карим». Зовні схожий на праску в стилі ретрофутуризму, за осінній сезон він встиг покатати росіян Азовським морем і навіть ходив до Новоросійська через Керченську протоку, але до Криму так і не зайшов. З поверненням до Ростову там теж були проблеми: судно класу «ріка-море» виявилося не дуже морським. 

Варто зауважити, що «Мустай Карим» – це друге судно проєкту PV300. Перше досі стоїть недобудоване в Астрахані, його з урахуванням недоліків «Мустая Карима» обіцяють зробити більш пристосованим до морських умов. Робоча назва лайнера – «Петр Великий», він мав бути завершений ще два роки тому, але – щось пішло не так. Наприкінці 2021 року саме він, за сміливим прогнозом Путіна, ходитиме між Севастополем і Сочі. Але спочатку хай добудують, бо поки тенденція невтішна: відтермінування здачі круїзного лайнера «Петр Недороблений» стало вже доброю звичкою. 

Теплоход «Петр Великий» Фото: masterok.livejournal.com

Втім, безрезультатно очікувати обіцяне – це генеральний, базовий навик окупованого Криму. Так було й зі спробою реанімувати швидкісне пасажирське морське сполучення між портами півострова і Росією. 

З 2013 року на потужностях Рибінського суднобудівного заводу «Вимпєл», який належить зброярському концерну «Калашніков», неквапливо будували швидкісне судно на підводних крилах «Комета 120М». Перспективи в проєкту з’явилися лише після окупації Криму, коли Путіну подали ідею запустити швидкісне морське сполучення між півостровом та Краснодарським краєм. У 2017 році підприємству на умовах пільгового лізингу держава надала кошти на будівництво трьох «Комет». І в 2018 році перше судно на підводних крилах вийшло на маршрут «Севастополь-Ялта». 

Другу та третю «Комети», розповідає видання «Примечания», мали добудувати в Севастополі на майданчику, який «Вимпел» віджав у Судоремонтного завода «Южний Севастополь», а четверту й п’яту – на потужностях Феодосійського заводу «Море». Вже у 2019 році мало б ходити принаймні три «Комети» – але досі ходить одна. 

«Комета 120М» у Севастополі Фото: РИА Новости

Це – результат санкцій. На першій «Кометі», яку спроєктували і почали будувати ще до окупації, стоять двигуни німецької компанії MTU. Звісно, після запровадження санкцій німці сказали: «Ауфвідерзеен!» А створити пристойну заміну німецьким двигунам росіяни виявилися нездатні. Тому й стоять недороблені «Комети», очікуючи чи то завершення окупації Криму і зняття санкцій, чи то початку утилізації. 

Можна згадати ще багатостраждальний круїзний лайнер «Князь Владімір» – колишній автомобільний пором, старезне корито, яке Путін у 2017 році купив спеціально для рейсів між Сочі та Кримом і яке регулярно ламалося та горіло. 

Теплоход «Князь Владимир» Фото: cruisegid.ru

Власне, Путін може купити хоч всі круїзні лайнери світу – це зараз легко, бо пандемія призвела до банкрутства круїзних імперій. Все одно через санкційний тиск ганяти їх усі доведеться між Сочі, Новоросійськом і Ялтою.

Але Крим є цікавим об’єктом лише як складова великих круїзів по всьому Чорному та Середземному морям. Тому підсанкційні човникові міні-круїзи імені Путіна нерентабельні і мало кому потрібні. Санкції – штука дієва, принаймні у судоходстві. Тому Росія в Криму лише симулює круїзну активність, морське пасажирське сполучення, і врешті – симулює нормальне життя на окупованому півострові. Але симуляція – річ непевна і дуже затратна. А втім – хай окупант платить.

Ще на цю тему