Міноборони РФ закупило 70 бронемашин «Тайфун-М» з бортовими дронами / Фото

14:40 12.01.2021

Ракетні війська стратегічного призначення (РВСП) РФ отримали на озброєння 70 бойових протидиверсійних машин (БПДМ) «Тайфун-М».

У 2021 році поставки цих БПДМ продовжуватимуться, заявляє прес-служба Міністерства оборони РФ, пише defence-ua.com.

Головне завдання машин «Тайфун-М» - захист мобільних комплексів міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) «Тополь-М» та «Ярс» від гіпотетичних диверсантів.

«Тайфун-М» була розроблена на базі БТР-82. Головна відмінність від базової машини – наявність оптико-електронного та радіоелектронного обладнання для ведення розвідки, необхідної для виконання «базової» функції – «полювання» на гіпотетичних диверсантів.

Також БПДМ «Тайфун-М» оснащена пристроями для запуску безпілотного літального апарату «Элерон-3». Такий набір обладнання, стверджує Міноборони РФ, дозволяє цій бронемашині виявляти противника на відстані до п’яти кілометрів.

Екіпаж цієї бронемашини – три особи, десант – до шести осіб. Озброєння – дистанційно керована турельна установка 6С21 із кулеметом ПКТ.

Міноборони РФ також стверджує, що разом із бронемашинами «Тайфун-М» частини РВСП також отримують відповідні тренажери, аби екіпажі БПДМ могли тренуватись застосовувати розвідувальне обладнання без «польових» виїздів.

Цікаво, що за даними російських ЗМІ випливає, що машина «Тайфун-М» була прийнята на озброєння армії РФ в 2013 році. Однак основні поставки – близько 40 машин – відбулись тільки в 2020 році.

Пропагандистське фото, екіпажі бронемашин «Тайфун-М» 

Фото з сайту defence-ua.com

Ще на цю тему