Уряд Греції посилив карантин через спалах COVID-19: Елладська церква виступила проти через Водохреще

10:00 05.01.2021

Синод Елладської православної церкви вимагає від уряду Греції дотримуватися домовленостей і відкрити храми на Водохреще.

Про це пише УНН з посиланням на рішення синоду церкви.

Синод під керівництвом архієпископа Афінського і всієї Греції Ієроніма в понеділок на позачерговому засіданні обговорив «раптові урядові заяви» про закриття церков на свято Богоявлення (Водохреща) як заходи боротьби з поширенням пандемії коронавірусу, йдеться в повідомленні синоду.

Синод після обговорення одноголосно ухвалив, що він не згоден з новими урядовими заходами, що стосуються роботи храмів, і наполягає на тому, що було спочатку погоджено з державою, і наказує храмам залишатися відкритими для участі віруючих у Божественній літургії та освячення вод в свято Богоявлення, як було погоджено і опубліковано в урядовому рішенні.

«Синод вимагає від держави, щоб повністю шанувалося вищезгадане урядове рішення без зайвих проблем, враховуючи той факт, що в Різдво і напередодні Нового року і інші дні святок в тисячах парафій Елладської православної церкви під наглядом шанованих місцевих митрополитів і благочестивого духовенства дотримувалися всі запропоновані санітарні заходи для обмеження поширення коронавірусу», — йдеться в рішеннях.

«(Синод — УНН) направляє лист протесту уряду Греції, вважаючи діалог унікальним засобом вирішення питань, що стосуються відносин держави з релігійними громадами в грецькій державі», — йдеться в документі.

Синод закликає як керівництво Європейського союзу, так і уряд Греції продовжити вживати необхідних заходів для поставки схваленої кількості вакцини в країни і зазначає, що право на здоров’я належить кожному.

Уряд Греції оголосив 2 січня, що посилює карантин по всій країні і продовжує його до 11 січня, щоб безпечно відкрити школи. Карантин мав завершитися 7 січня. Згідно з рішенням, з 3 січня церкви залишаться закритими для віруючих, і в день Богоявлення (Водохреща), яке відзначається в Греції 6 січня, не буде освячення вод на відкритому повітрі.

На Різдво церкви були відкриті з обмеженнями — було дозволено присутність 25 осіб в храмі, а в митрополичому храмі — 50 осіб.

Згідно зі статистикою ВООЗ — у Греції 139 447 випадків хвороби, 4 881 людина загинула.

Ще на цю тему