Туреччина очолила командування силами високої готовності НАТО

14:20 04.01.2021

Командування Об'єднаною оперативною групою високої готовності НАТО (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) в п'ятницю, 1 січня, перейшло до Туреччини.

Про це передає Укрінформ з посиланням на штаб-квартиру НАТО.

«Туреччина вклала значні кошти в підрозділ - одне з найбільш мобільних в НАТО - особливо в його логістику і планування потреб в боєприпасах. Силам передані новітні зразки турецьких збройних машин, протитанкових ракет і гаубиць», - сказано в заяві НАТО.

Повідомляється, що Анкара відправить до складу VJTF мотопіхотну бригаду чисельністю близько 4200 військовослужбовців, включаючи новітню турецьку бойову техніку, зокрема броньовані машини, протитанкові ракетні комплекси і гаубиці.

В 2021 році сили надшвидкого реагування НАТО в цілому будуть нараховувати 6400 військовослужбовців США, Великобританії, Польщі, Іспанії, Італії та інших країн-учасниць Північноатлантичного альянсу.

Як повідомлялося, глави держав і глави урядів країн НАТО прийняли рішення про формування Об'єднаних сил НАТО високої готовності у 2014 році під час саміту Альянсу в Уельсі. Цей крок був зроблений у відповідь на істотні зміни в ситуації з безпеки, зокрема, після дій Росії проти України та зростання напруженості на Близькому Сході.

Члени НАТО командують VJTF за принципом ротації: так, Польща очолила групу у 2020 році, Німеччина — у 2019-му, а Італія — у 2018-му.

Особливість VJTF у її боєготовності: група повинна бути готова до передислокації упродовж максимум 72 годин. Для особового складу це означає, наприклад, що він не має права віддалятися від місця служби на велику відстань.

Ще на цю тему