У центрі Сімферополя дружина фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» провела пікет

14:15 28.12.2020

У центрі Сімферополя на площі Куйбишева напередодні дружина обвинуваченого у Білогірській «справі Хізб ут-Тахрір» Айдера Джапарова Хабіба провела одиночний пікет.

Про це повідомляє громадська ініціатива «Кримська солідарність», повідомляє Крим.Реалії.

Як зазначається, жінка висловила незгоду з висунутими її чоловікові звинуваченнями в тероризмі.

«26 грудня Хабіба Джапарова вийшла з одиночним пікетом на підтримку «Білогірської групи», зокрема, її чоловіка Айдера Джапарова, якого хочуть засудити на 18 років позбавлення волі у колонії суворого режиму», – йдеться в відеоповідомлення.

На плакаті, який тримала жінка під час пікету, серед іншого було написано: «За що такі терміни? Кримські татари – не терорист. Зупинимо репресії».

Трансляція одиночного пікету припинилася після появи біля жінки представників російської поліції у Криму, які зажадали зупинити зйомку.

Після ранкових обшуків 10 червня 2019 року в будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах затримано 8 осіб: Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Ленура Халілова, Різу Омерова, Енвера Омерова, Айдера Джеппарова та Ескендера Сулейманова.

ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять у рамках кримінальної справи за ст. 205.5 (організація або участь у діяльності терористичної організації) і стосуються релігійної організації «Хізб ут-Тахрір».

Українські правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження через проведення російськими силовиками обшуків у Криму.

МЗС України висловило протест у зв'язку з арештами в Криму, а також закликало посилити політичний, економічний і санкційний тиск на Росію.

Нагадаєм, у п'ятницю, 25 грудня, в окупованому Криму кримська татарка Фатма Ісмаїлова вийшла на одиночний пікет, протестуючи проти того, що її батько і брат можуть отримати терміни від 13 до 19 років за уявний тероризм, а чоловік уже відбуває вирок терміном 13,5 років.

Ще на цю тему