У Криму «поліція» прийшла до кримськотатарського активіста «шукати нелегалів»

15:45 22.12.2020

В окупованому Судаку місцева «поліція» прийшла до активіста Рефата Камілова «шукати нелегалів».

Як пише ZN,UA, про це повідомила «Кримська солідарність».

«Поліція» вже не вперше приходила активісту після того, як торік він їздив до Москви на апеляційний суд у справі кримських татар.

Зазначено, що у 2019 році, коли Камілов їздив в Москву, там його затримали поліцейські та склали на активіста адмінпротокол. Після того як матеріали розглянули в суді, Камілова оштрафували. Раніше через це, до нього в будинок вже приходила «поліція».

«21 грудня до мене приходили співробітники поліції. Записали мої дані та сказали, що шукають нелегалів. Цікавилися тим, які у мого сусіда нелегали працюють і живуть. Чому вони прийшли з цим до мене - незрозуміло. Це вже другий раз. Перший раз був, коли їздив до Москви на суд на підтримку своїх співвітчизників і був затриманий. Приходили як ніби до злочинця. Це моє право - поїхати і висловити мирний протест. Я, звичайно, обурений цим. Навіщо вони приходять і розпитують, мені поки незрозуміло. Загалом, створюють своєрідний психологічний вплив», - розповів сам Камілов.

У «Кримській солідарності» нагадали, що 11 липня 2019 року поблизу Верховного суду Росії затримали 46 осіб, які приїхали в Москву, щоб висловити протест проти масових арештів кримських татар. Щодо всіх затриманих було складено адміністративні протоколи про порушення за ст. 20.2 ч.5 КпАП РФ (порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування).

Нагадаємо, в Києві на Софійській площі відбулася правозахисна акція «Порожні стільці» в підтримку українських політв'язнів в Росії, Криму, а також полонених на окупованій частині Донецької та Луганської областей.

За інформацією Центру громадянських свобод, станом на сьогодні щонайменше 234 українці перебувають в полоні в ОРДЛО, а також у тюрмах Російської Федерації та Криму утримують близько 99 громадян України за політичними мотивами.

З них – 76 кримських татар, зокрема вісім громадянських журналістів: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов та Рустем Шейхалієв.
 

Ще на цю тему