ВМС України підсилять турецькі корвети класу ADA

18:47 21.12.2020

Нещодавно між Україною та Туреччиною було підписано угоди про передачу технологій та виробництво протичовнових корветів типу ADA й ударних безпілотних авіаційних комплексів типу BAYRAKTAR для потреб Військово-Морських Сил України.

Бойові спроможності комплексів типу BAYRAKTAR цілком очевидні й ні в кого в світі не викликають жодного сумніву. Ця високоточна зброя яскраво продемонструвала свої можливості під час бойових дій в Сирії та під час азербайджансько-вірменського військового конфлікту в Нагірному Карабаху.

Для потреб національного флоту цей безпілотний комплекс буде застосовуватись з метою підвищення безпеки у Чорноморській та Азовській операційній зоні. Вже наразі відомо, що він матиме покращені тактико-технічні характеристики, наприклад, збільшену дальність польоту. Тому це рішення дуже вдале з точки зору підвищення боєготовності ВМС України.

В Інтернеті наразі тривають дискусії стосовно доцільності підсилення ВМС України турецькими корветами типу ADA. Мовляв, потрібно зосереджувати зусилля і завершувати будівництво на власному суднобудівному підприємстві корвета «Володимир Великий», аніж вкладатися у турецькі корвети типу ADA. 

Тут відразу потрібно сказати, що Україна ні в якому разі не відмовляється від будівництва корабля «Володимира Великого». Питання в іншому, зважаючи на вкрай складну безпекову ситуацію в Азово-Чорноморському регіоні, нашому флоту вже зараз необхідно технічно підсилюватися, оновлюватися та набувати бойових та оперативних спроможностей. Україна шукає різні шляхи підсилення спроможностей власного військового флоту. Тим паче Росія активно займається переозброєнням свого Чорноморського флоту та нарощує угруповання військ у тимчасово окупованому Криму.

Тому варіант із турецькими протичовновими корветами є дуже перспективним та вдалим. Чому? Тактико-технічні характеристики та озброєння корветів ADA відповідають оперативно-тактичним вимогам експлуатації кораблів цього типу і не лише в басейні Чорного моря. Сума угоди, як і кількість корветів, не розголошується. Варто підкреслити, що це перша закупівля Україною іноземних військових кораблів.

Взагалі, за задумом турецьких військових моряків, метою проєктування корабля класу ADA було створення сучасного прибережного бойового корабля з можливостями протичовнової боротьби і патрулювання у відкритому морі. Корвет побудований за стелс-технологіями, що робить його малопомітним для виявлення радіолокаційними та інфрачервоними засобами противника.

Корвети ADA мають повну водотоннажність трохи більше ніж 2 400 тонн, максимальну швидкість – 29 вузла, дальність плавання – 3 500 миль, автономність – 21 день. Екіпаж складає 106 осіб. Стосовно озброєння, на кораблі встановлено 8 протикорабельних ракет «Гарпун», торпедні апарати для 324 мм Mk.32 або Mk.46, систему захисту від торпед, артилерійську установку 76-мм Oto Melara Super Rapid, а також зенітно-ракетне озброєння у вигляді RIM-116 ПУ Mk 49 RAM.


Крім того, кораблі цього проєкту оснащені сучасною системою бойового управління, навігацією, радіолокаційною станцією, гідролокатором для пошуку та виявлення підводних човнів, системою РЕБ тощо. На борту корвета є ангар для розміщення вертольота або безпілотного авіаційного комплексу, ну і, звісно, передбачено палубний майданчик для вильоту та посадки літальних апаратів. Ба більше, операції з вертольотом можуть відбуватися навіть при 4-бальному хвилюванні моря.

Ще одним важливим фактором є те, що турецькі корвети типу ADA будуються на військово-морської верфі в Стамбулі з 2005 року. У складі ВМС Туреччини вже успішно виконують завдання чотири корвети цього проєкту. Завдяки оптимізації виробничого процесу і серійного замовлення, темпи будівництва кожного з корветів зведені до 4 років. Два роки йде від закладки корпусу до, власне, спуску корабля на воду. Далі два роки тривають заводські, швартові та державні випробування і фініш – передача корвета до складу флоту. 

Про що це свідчить. За найкращих умов, якщо у 2021 році відбудеться закладка першого корпусу корвета цього класу для потреб ВМС України, то вже наприкінці 2024 року наш флот може отримати перший корабель типу ADA. Погодьтеся, що це дуже суттєвий аргумент. Чому ж Україні відмовлятися від пропозиції турецької сторони отримати у найближчій перспективі протичовновий корвет з ударною ракетною зброєю, здатною ефективно вражати цілі противника. Питання риторичне.

 

Ще на цю тему