У питанні деокупації Криму не обійтися без США – Зеленський

12:15 21.12.2020

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що питання деоккупації Криму неможливо вирішити без активної участі США.

Про це Зеленський заявив в інтерв’ю The New York Times, яке було опубліковане Офісом президента.

«Я вважаю, що однозначно не обійтися без Сполучених Штатів Америки в питанні Криму, тому що питання Криму та його деокупації не перебуває на порядку денному Нормандського формату та Мінських угод. Шість років це питання було в повітрі, і дійсно, Європа та Сполучені Штати Америки опційно робили все можливе, але кроки з деокупації має робити відповідний союз держав, союз лідерів, у якому буде визначена карта всіх кроків з деокупації Кримського півострова. Зараз ми створюємо «Кримську платформу» і, звісно, хотіли б у ній бачити ті країни, які будуть ключовими гравцями, ключовими гарантами повернення та деокупації Криму. Повернення Криму і нашої територіальної цілісності. І США могли б бути лідером у цьому напрямку», – сказав президент.

Як повідомлялось, у травні 2021 року в Києві відбудеться Кримський саміт в рамках Кримської платформи, яка має на меті повернути у міжнародний порядок денний питання деокупації Криму.

Ще на цю тему