«Справа Хізб ут-Тахрір» Окупанти конвоювали хворого Сулейманова 700 км

18:30 18.12.2020

У Південному окружному військовому суді, що у Ростові-на-Дону (Росія), відбулося перше судове засідання щодо так званої «третьої бахчисарайської групи» у «справі Хізб ут-Тахрір». 

Одного з фігурантів — Амета Сулейманова — попри стан його здоров’я окупанти привезли під конвоєм на засідання з Криму. Про це повідомляє «Кримська солідарність», пише QHA.

Трьох фігурантів з «третьої бахчисарайської групи» тримають у слідчому ізоляторі — Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова, Сейтумера Сейтумерова. Сулейманов перебуває під домашнім арештом через серцеві захворювання.

Сторона захисту клопотала в російському суді, щоб до засідання допустили родини політв’язнів та журналістів. Суд держави-окупанта відхилив ці клопотання нібито через епідеміологічну ситуацію.

Також адвокати наполягали на тому, щоб Сулейманов брав участь у засіданні по відеозв’язку, але прокурор і суд його проблеми зі здоров’ям назвали «недостатньою підставою», відмовивши у клопотанні. Тож Сулейманова на засідання привезли під конвоєм з тимчасово окупованого Росією Криму до Ростова-на-Дону.

Сулейманов подолав понад 700 км. У нього не було можливості поспати. З огляду на його стан здоров’я, з огляду на його інвалідність і серцеву недостатність, це було вкрай виснажливо, — пояснила адвокатка Ліля Гемеджи.

Суд задовольнив клопотання обвинувача і продовжив перебування Сулейманова під домашнім арештом на 2 місяці — до 22 лютого 2021 року. Наступне засідання заплановане на 13 січня 2021 року.

«Кримські новини» повідомляли, що 11 березня у Бахчисараї окупованого Криму російські силовики провели обшуки у семи кримських татар, у результаті чого затримали чотирьох з них: Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова і Рустема Сейтмеметова.

Вже 13 березня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував на два місяці трьох кримських татар, затриманих напередодні за підозрою в участі в організації «Хізб ут-Тахрір». Амета Сулейманова той самий «Київський райсуд» Сімферополя відправив під домашній арешт.

Вже 26 жовтня матеріали щодо чотирьох фігурантів з так званої «третьої бахчисарайської групи» у «справі Хізб ут-Тахрір» направили до військового російського суду для розгляду по суті. При цьому в експертизах обвинувачення виявлені грубі порушення.

Амет Сулейманов і Ліля Гемеджи. Фото з сайту QHA

Ще на цю тему