Парламент Молдови прийняв ввечері 16 грудня та в ніч на 17 грудня цілий ряд скандальних рішень і кілька популістських законів

16:45 17.12.2020

Парламент Молдови, більшість в якому контролює Партія соціалістів, наближена до чинного президента Ігоря Додона, прийняв ввечері 16 грудня та в ніч на 17 грудня цілий ряд скандальних рішень і кілька популістських законів.

Протести опозиції були проігноровані, повідомляє Балканський оглядач.

• Російській мові надано офіційного статусу мови міжнаціонального спілкування.

• Скасовані обмеження на показ по телебаченню російських інформаційних програм, які раніше підпадали під закон про іноземну пропаганду.

• Для Гагаузької автономії введено новий «особливий рівень» управління в рамках адміністративно-територіального устрою країни.

• Скасовано так званий «закон про мільярд» від 2016 року, який передбачає погашення з державного бюджету кредитів Національного банку трьом банкам Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank. Через ці установи кілька років було виведено за межі країни близько мільярд доларів США. Закон передбачав, що Міністерство фінансів випустить державні цінні папери на суму 13,6 млрд леїв і передасть їх в управління Нацбанку.

• Знижено вік виходу на пенсію - для жінок він знизиться з 63 до 57 років, для чоловіків - з 63 до 62 років. Рішення про збільшення віку виходу на пенсію до 63 років для всіх було прийнято попереднім урядом.

• Прийнято закон про державний бюджет на 2021 рік. Доходи держбюджету в 2021 році складуть 41,4 млрд леїв, а витрати перевищать 55,3 млрд леїв. Дефіцит бюджету складе близько 13,9 млрд леїв. У порівнянні з 2020 роком передбачається зростання доходів на 11,3%, а витрат- на 4,1%.

Депутати більшості також проголосували за завершення осінньо-зимової сесії роботи парламенту.

Найближчим часом парламент збереться ще на два позачергових засідання, присвячених вотуму довіри уряду, ініційованого опозицією, і на інавгурацію нового президента, Маї Санду.

Ще на цю тему