Командира артилерійського катера «Скадовськ» судитимуть

09:15 17.12.2020

До суду направлено обвинувальний акт стосовно командира артилерійського катера «Скадовськ» (U170) ВМС ЗСУ.

Про це повідомляє пресцентр Військової прокуратури України.

Як повідомлено, військовий порушив правила кораблеводіння та недбало ставився до військової служби.


За даними слідства, військовий обвинувачується в тому, що у липні 2017 року, під час підготовки та участі в навчаннях «Сі Бриз-2017», достеменно знаючи про непідготовленість артилерійського катера «Скадовськ» до виходу в море, прийняв рішення знятись зі швартового причалу.

Також у складі катерно-тактичної групи МБАК, вийшов з пункту постійної дислокації військової частини в море, здійснивши перехід до району проведення навчань.

Артилерійський катер U170 «Скадовськ» ВМС ЗСУ. Фото з відкритих джерел

«Надалі він під час маневрування на річці Дунай не оцінив об’єктивно наявні ризики, внаслідок чого допустив помилку та здійснив посадку артилерійського катера «Скадовськ» на мілину», – розповідають у прокуратурі.

Вказаними діями державі в особі військової частини спричинено матеріальних збитків на суму 1 млн 350 тис. гривень.

Військова прокуратура Білгород-Дністровського гарнізону пред’явила позовну заяву про стягнення з обвинуваченого шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Досудове розслідування кримінального провадження здійснювали слідчі слідчого управління Територіального управління ДБР, розташованого у м. Миколаєві.

Нагадаємо, «Скадовськ» (P170) до 1 листопада 1997 року мав назву «Гайдамака». Він відноситься до артилерійських катерів проекту 1400М (шифр «Гриф-М», англ. Zhuk class за класифікацією НАТО).

Катер був побудований на Феодосійському суднобудівному заводі «Море» в 1990 році. Після прийомо-здаточних іспитів увійшов до складу ЧФ СРСР.

Включений у склад 17 окремої бригади спеціального призначення ВМФ з базуванням у військовому порту Очакова.

15 квітня 1992 року разом з усім особовим складом військової частини 34391 екіпаж катера склав присягу на вірність народові України де отримав назву «Гайдамака».

Ще на цю тему