«Укроборонпром» профінансував утримання недобудованого крейсеру

19:15 15.12.2020

ДК «Укроборонпром» фінансує утримання недобудованого крейсеру проєкту 1164, що знаходиться на території ДП «Миколаївський суднобудівний завод».

Про це Державний концерн повідомив у офіційному прессрелізі.

На цю зиму проведено оплату з технічного обслуговування вузлів та агрегатів недобудови.

Недобудований крейсер проекту 1164 Фото з відкритих джерел

Роботи необхідні для підтримання пожежної безпеки та запобігання екологічного забруднення дельти річок Інгул та Південний Буг.

«Щодо технічного обслуговування вузлів та агрегатів крейсеру, то воно є необхідним, оскільки підтримує пожежну безпеку та живучість корабля, а також запобігає загрозі екосистемі дельти р. Інгул і р. Південний Буг», – зазначає директор з суднобудування та морської техніки концерну Денис Кравченко

Ще у липні 2019 року було підписано доручення про демілітаризацію недобудованого крейсеру проєкту 1164 та згодом мали розпочатися роботи.

Процес демілітаризації мав зайняти до 3 років, окрім робітників ДП «Миколаївський суднобудівний завод» мали залучити фахівців низки інших підприємств.

Фактично роботи з будівництва цього корабля були зупинені у 90-х роках. Після цього неодноразово лунали заяви про його добудову, створення музею чи продаж Росії як країні експлуататору однотипних крейсерів.

Також проведено підготовчі роботи до ремонту покрівлі будівлі заводоуправління ДП «Миколаївський суднобудівний завод», де працюють ключові служби, які забезпечують діяльність підприємства, зокрема підрозділ з автоматизації системи управління, режимно-секретний відділ тощо, а також представництво державного замовника – Міноборони.

Крім цього, у приміщеннях розташовано унікальний технічний та кадровий архіви заводу, в яких зберігається документація за багато років.

Ми вдячні концерну за допомогу в реалізації наших ініціатив, – розповідає директор підприємства Валерій Калашников. – Сподіваємося, що завдяки загальному реформуванню Укроборонпрому наш завод отримає друге дихання та поступово перетвориться на потужного гравця на ринку послуг з ремонту та модернізації військового флоту.

Цього року на підприємстві було відремонтовано десантний катер «Сватове», малі броньовані артилерійські катери «Аккерман», «Бердянськ», «Вишгород» та «Нікополь», окрім цього виїзна бригада працювала на МБАК «Лубни». Також миколаївці провели докові ремонту протидиверсійного катеру «Гола Пристань» та середнього десантного корабля «Юрій Олефіренко».

Ще на цю тему