Україна розцінює націоналізацію Росією  «Масандри» як військовий злочин – прокурор АРК

10:30 15.12.2020

Присвоєння і продаж майна АТ «Виробничо-аграрне об'єднання «Масандра» в окупованому РФ Криму українська сторона розцінює як військовий злочин, зазначає керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя.

Про це Ігор Поночовний в оприлюдненому в понеділок інтерв'ю виданню «Дзеркало тижня».

Відповідаючи на запитання, чому привласнення і продаж об'єднання «Масандра» кваліфікується як військовий злочин, він сказав: «Тому що відповідно до IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року державі-окупанту забороняється привласнювати як публічну, так і приватну власність на окупованій території. Держава-окупант має право користуватися публічним майном лише у військових цілях».

«Після окупації півострова РФ майно «Масандри» було «націоналізовано», фактично експропрійовано, передано у федеральну власність – управлінню справами президента РФ, потім повернуто у «власність Республіки Крим» відповідно, ніякої військової необхідності у такому привласненні і передачі майна не було. А виставлення на аукціон активів «Масандри» та її купівля російською компанією підтверджують той факт, що окупаційна адміністрація, окрім того, що незаконно заволоділа цим майном, ще й незаконно ним розпоряджається», – наголосив прокурор.

За його словами, прокуратура АРК і Севастополя розслідує декілька епізодів, що стосуються майна «Масандри».

«Окрім привласнення, це ще й продаж землі під виноградниками у Гурзуфі, і провадження стосовно «директора» «Масандри» Яніни Павленко, яка самовільно відкрила 240-річну пляшку «Херес де ля Фронтера» для Владіміра Путіна і Сильвіо Берлусконі. Тепер «справа «Масандри» поповниться і компанією-покупцем», – додав Поночовний.

Ще на цю тему