Необхідно спростити процедуру видачі свідоцтв про народження для жителів окупованих Криму і Донбасу – радниця УВКБ ООН

16:00 14.12.2020

Україна має зробити кроки для спрощення процедури видачі свідоцтв про народження для жителів окупованого Криму і непідконтрольних територій Донбасу. 

Зокрема, щоб свідоцтва, видані на непідконтрольних територіях, враховувалися українськими ЗАГСами в адміністративному порядку, минаючи судову процедуру.

Про це заявила радниця з юридичних питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН, UNHCR) Лідія Кузьменко, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на на портал «Донецкие новости».

Кузьменко нагадала, що за 7 років в окупованому Криму і на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донбасу був виданий значний масив документів. Сьогодні в Україні визнання інформації, наведених в них, проходить виключно через суд – наприклад, при реєстрації на підконтрольній території факту народження/смерті, при оформленні пенсій та інших виплат.

«Це не означає, що ці документи визнаються. Ні в якому разі органи влади України не будуть оперувати цими документами. Але може братися до уваги деяка інформація, яка в них міститься», – пояснила Кузьменко.

На сьогодні законодавчо дозволено приймати в судах «непідконтрольні» свідоцтва про народження і смерті для подальшої видачі документа українського зразка. Однак адміністративно «узаконити» такі документи неможливо (тобто, щоб РАГСи брали те ж «непідконтрольне» свідоцтво і відразу видавали документ українського зразка, минаючи судову процедуру). «Тобто наступних кроків щодо цих документів зроблено не було. У тому числі через небезпеку, що використання [«непідконтрольних»] документів буде нести ризики для державної безпеки», – констатувала радниця УВКБ ООН.

Також в плані ризиків спрощеного оформлення свідоцтв про смерть в суспільстві говорилося про можливі порушення майнових прав та про уникнення відповідальності військових злочинців. «Зокрема, коли мова йде про свідоцтві про смерть, то це, звичайно, питання спадщини. У питанні реєстрації смерті ще більша проблемна зона – можливість уникнення відповідальності через визнання померлою людини, яка брала участь в незаконних збройних формуваннях», – пояснила експерт.

В той же час, за її словами, невикористання інформації «непідконтрольних» документів призводить до того, що держава не знає юридично про долю своїх громадян. Це особливо стосується свідоцтв про народження.

За оцінками УВКБ ООН, з 2015 року в «Л/ДНР» народилося 97 тисяч дітей, з них щонайменше 62 тисяч (64%) не мають свідоцтв про народження українського зразка. В окупованому Криму з 128 тис. дітей менше ніж 13 тис. (10%) отримали українські свідоцтва.

«Мова йде не тільки про новонароджених. Йдеться і про дітей, яким сьогодні вже виповнилося 6-7 років. І якщо зі свідоцтвами про смерть можна говорити про запобіжники для захисту майнових прав і уникнення від кримінальної відповідальності, то зі свідоцтвами про народження значно простіше. Діти ні в чому не винні, вони ще взагалі не встигли «наслідити» на цьому світі. Для них важливо мати свідоцтво про народження, тому що це ключ до реалізації і захисту їх прав», – вважає Кузьменко.

Експерта дивує також логіка висловлювань в суспільстві, що видача свідоцтв про народження через адміністративну процедуру може привести до збільшення кількості випадків торгівлі людьми. «Тому що саме відсутність державних документів – це ризик, що людина може стати жертвою торгівлі людьми. Саме наявність офіційних документів дає людині захист і в тому числі дає можливість пошуку в разі її зникнення», – додала вона.

Кузьменко акцентувала: держава – це не територія, це люди. «Якщо в довгостроковій перспективі мова йде про повернення, реінтеграцію цих територій в єдиний правовий простір України, то ми насамперед повинні говорити про людей. Крім цього, держава повинна виконувати свої зобов’язання щодо Конвенції про скорочення випадків безгромадянства. А всі ці 62 тисячі дітей (в «Л/ДНР») – це особи, які перебувають під ризиком безгромадянства», – резюмувала Кузьменко.

Як повідомлялось, міністерство юстиції України виявило значну кількість фальсифікацій під час реєстрації народжень і смертей на окупованих територіях, реальні масштаби яких українська сторона достеменно не може перевірити.
 

Ще на цю тему