Туреччина відкидає позицію ЄС щодо регіональних питань, як «упереджену та незаконну»

16:45 11.12.2020

МЗС Туреччини відкинуло «незаконну і упереджену позицію» Європейського союзу щодо ситуації з Середземному і Егейському морях, а також ряду інших регіональних питань.

Про це йдеться в заяві, опублікованій в п’ятницю на сайті відомства, пише УНН.

«Через політичні інтереси декількох держав ЄС у відносинах Туреччини і Євросоюзу так і не створено позитивного порядку, а держави організації все ще (знаходяться) в пошуку обмежувальних заходів, в яких немає ніякої користі. Ми відкидаємо підсумки саміту ЄС 10-11 грудня як упереджені і незаконні», — вказало МЗС.

У відомстві зазначили, що «більшість країн Євросоюзу не приймають упереджене ставлення до проблем Кіпру, Східного Середземномор’я, Егейського моря, але через дух солідарності і тиск вето ряду країн змушені були включити ці положення в підсумковий документ саміту».

«Не дивлячись на провокаційні кроки Греції, Туреччина завжди готова почати переговори без будь-яких попередніх умов заради стабільності в регіоні. Туреччина також з 2004 року висувала позитивні і конструктивні ініціативи, щоб зробити вуглеводні в Середземному морі сферою стабільності, а не напруженості», — вказало МЗС.

Рішення саміту ЄС, як вважає Анкара, «в черговий раз не врахували прав турків-кіпріотів», і Брюсселю «потрібно взяти до уваги реалії острова для вироблення справедливого і постійного рішення».

«Євросоюз повинен бути чесним посередником, діяти принципово, стратегічно і раціонально», — заявило МЗС Туреччини.

Довідка:

11 декабря глави держав і урядів Євросоюзу прийняли рішення розширити санкції проти Туреччини і «прийняти додатковий чорний список на підставі рішення від 11 листопада 2019 року, що стосується обмежувальних заходів через незаконну діяльність Туреччини в Середземному морі».

Йдеться, зокрема, про діяльність Туреччини з пошуку вуглеводнів у виняткових економічних зонах, межі яких Туреччина та Греція оскаржують.

Лідери також доручили главі дипломатії ЄС Жозепу Боррелю представити до саміту в березні 2021 року інші варіанти розширення санкцій відносно Анкари.

У Брюсселі вважають, що «Туреччина продовжує свої односторонні і провокаційні дії, а також посилила риторику проти ЄС, країн — членів ЄС і європейських лідерів».

Ще на цю тему