Сімферопольська «справа Хізб ут-Тахрір»: Сулейманова посадили в камеру з хворим на туберкульоз – адвокат

09:00 10.12.2020

Фігурант другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Ескендер Сулейманов перебував в одній камері з людиною, у якої виявили туберкульоз. 

Він подав заяву в медико-санітарну частину і йому зробили флюорографію, але він не може отримати результати медобстеження. Про це Сулейманов розповів своєму адвокатові Рустема Кямілєву, повідомляє Крим.Реалії з посиланням на «Кримську солідарність».

«Ми неодноразово зверталися до слідчого ізолятора до керівника слідчого ізолятора про те, щоб його перевірили знову. Тиждень тому була перевірка. Ескендеру зробили повторну флюорографію, однак про результати не говорять. Замовчування результатів створює підозри», – розповів адвокат Кямілєв.

Також захисник повідомив про те, що камера, в якій перебуває кримчанин, дуже холодна, а надана в СІЗО ковдру обірвана так, що накритися нею не можна. Спроби родичів передати обігрівач закінчуються відмовою.

Раніше Кямілєв розповів, що Ескендер Сулейманов не встиг за встановлений судом строк ознайомитися з усіма матеріалами своєї кримінальної справи – він переглянув лише 38 томів з 57. Крім того, захист не повідомили про наявність у цій справі 56 і 57 томів.

Після ранкових обшуків 10 червня 2019 року в будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах затримано 8 чоловіків: Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Ленура Халілова, Різу Омерова, Енвера Омерова, Айдера Джеппарова та Ескендера Сулейманова.

ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять у рамках кримінальної справи за ст. 205.5 (організація або участь у діяльності терористичної організації) та стосуються релігійної організації «Хізб ут-Тахрір».

Українські правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження через проведення російськими силовиками обшуків у Криму.

МЗС України висловило протест у зв'язку з арештами в Криму, а також закликало посилити політичний, економічний і санкційний тиск на Росію.
 

Ще на цю тему