Санду розповіла, чи бачить ризики виникнення нового конфлікту у Придністров'ї

18:45 09.12.2020

Обраний президент Молдови Майя Санду вважає, що ризиків відновлення збройного конфлікту в Придністров’ї не існує.

Сторони продовжать пошук мирного вирішення конфлікту в ході переговорів, пише УНН з посиланням на її інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Повторю, що в нашому випадку ми шукаємо рішення мирним шляхом, це для нас дуже важливо. На мій погляд, немає ніяких ризиків для того, щоб відновилися військові дії. Ми будемо продовжувати шукати рішення конфлікту в братиславському форматі «п’ять плюс два» (Молдова, невизнане Придністров’я, ОБСЄ, Росія, Україна і спостерігачі від США та ЄС)», — цитує її ЗМІ.

Санду наголосила на необхідності активізації переговорів в цьому форматі для пошуку політичної формули вирішення конфлікту. «У цьому форматі знаходили вирішення важливих питань, але не було знайдено політичне рішення. Це одна з речей, над якою ми будемо працювати», — зазначила вона.

Минулого тижня лідер невизнаного Придністров’я Вадим Красносельський констатував стагнацію в переговорах з Молдовою на всіх рівнях, включаючи міжурядовий діалог. Зустріч учасників переговорів в форматі «п’ять плюс два» останній раз проходила в жовтні минулого року в Братиславі, проте її учасникам не вдалося узгодити і підписати підсумковий документ.

На прес-конференції 30 листопада Санду виступила за виведення з Придністров’я Оперативної групи російських військ, боєприпасів і перетворення миротворчої операції в Придністров’ї в місію цивільних спостерігачів під егідою ОБСЄ.

Її заяву вже піддав критиці глава МЗС невизнаної республіки Придністров’я Віталій Ігнатьєв. Він нагадав, що миротворці РФ допомогли сторонам в 1992 році припинити вогонь і сісти за стіл переговорів. Трохи пізніше на ці заяви відреагували в Москві, заявивши, що намір обраного президента Молдови Майї Санду домагатися виведення Оперативної групи російських військ з Придністров’я нібито «направлено на підрив зусиль щодо мирного врегулювання».

Також 1 грудня глава МЗС РФ Лавров заявив, як Москва відреагує на вимоги Санду про виведення миротворців з Придністров’я.

Ще на цю тему