На «мистецькому» круглому столі пролунала ідея створити музей геноциду кримських татар

19:30 03.12.2020

Міф про споконвічну ворожнечу слов'ян і кримських татар насаджувала радянська історіографія, щоб утримувати їх у місцях вигнання.

Про це під час Національного круглого столу на тему «Мистецтво» сказала історик Гульнара Бекірова, передає кореспондент Укрінформу.

«Зв'язки простежуються в середньовіччі, і це абсолютно не ті зв'язки, про які тривалий час писала радянська історіографія. Вона культивувала міф, який був інструментом утримання кримських татар у місцях вигнання. Це міф про споконвічну ворожнечу слов'ян і кримських татар, слов'ян і мусульман. Насправді все це абсолютно не так. Ми можемо пригадати, наприклад, дуже поважні відносини за часів української і кримськотатарської революцій 1917-1918 рр.», – зазначила історик.

На жаль, історія кримських татар і кримськотатарської культури досі погано відома в Україні, констатувала Бекірова. Це тим більше прикро, що поліетнічність, за її словами, не проблема, а надбання нашої країни.

Зокрема, у своєму виступі Бекірова згадала Усеїна Боданінського, який у 1917 році став ініціатором створення музею в Ханському палаці в Бахчисараї. Пісня ж Джамали «1944», за словами історика, «за три хвилини зробила ім'я і проблему кримських татар відомими у всьому світі».

Також Бекірова розповіла про ідею створити в Україні музей геноциду кримських татар і висловила побажання, щоб в українських музеях, зокрема, в Полтавській картинній галереї, де проходить сьогоднішній круглий стіл, були представлені роботи кримських художників.

Як повідомлялося раніше, МКІП ініціювало проведення семи круглих столів у різних містах України - Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі і Полтаві.

Українські вчені дискутують про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію.

Ще на цю тему