Окупанти завершили будівництво водозаборів для східного Криму

17:15 03.12.2020

В окупованому Росією Криму відзвітували про закінчення робіт з будівництва трьох водозаборів, з яких планують забезпечити водою східні райони Криму. Йдеться про спорудження Новогригор’ївського, Ніжинського та Просторненського водозаборів у Нижньогірському районі півострова загальним дебетом близько 200 тисяч кубометрів на добу.


Про це повідомив «голова» окупаційної «держустанови» «Інвестбуд» Олексій Титов, передає ATR.

«На сьогодні будівельно-монтажні роботи виконані на сто відсотків, ведеться робота зі здачі електроустановок в Кримтехнадзор і подачі напруги», — заявив він.

За словами Титова, висновок про відповідність об'єктів планується отримати до кінця поточного року.

Будівництво водозаборів велося з 2018 року, загальна вартість за контрактом становить 1 млрд 19 млн рублів. Проєкт передбачає буріння на кожному з водозаборів по 12 артезіанських свердловин глибиною від 110 до 180 метрів і подачу води в русло Північно-Кримського каналу. Також проект включає в себе будівництво водоводів до Керчі і Феодосії і п'яти насосних станцій.

Нагадаємо, що до весни 2021 року окупанти збираються побудувати нові водозабори для забезпечення водою Сімферополя. З цих джерел збираються отримувати не менше 110 тисяч кубометрів на добу.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв раніше заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в анексований Крим тільки за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

Ще на цю тему