Представник РФ в ООН назвав війну на Донбасі  «політичним конфліктом» між РФ та Україною

16:44 03.12.2020

Представник Російської Федерації в ООН Василь Небензя визнав, що війна на Донбасі – це не внутрішній конфлікт в Україні, а «політичний» конфлікт між РФ та Україною.

Про це йдеться в повідомленні на Facebook-сторінці Української делегації в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі.

Як повідомляється, Небензя зробив таку заяву під час PR-акції, яку вчора провела РФ під виглядом неформального засідання Ради безпеки ООН у форматі Арріа з залученням бойовиків.

«Вчорашній «захід», який влаштували представники РФ, намагаючись використати Раду безпеки ООН для легітимізації представників заборонених в Україні терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР», виявився подією, яка викликає серйозну стурбованість станом російської дипломатії», – наголошується в повідомленні.

За інформацією української сторони, «подія» звелася до того, що між собою дискутували представники російських маріонеткових організацій та український політтехнолог Михайло Погребинський, який за задумом, схоже, мав представляти собою «українську сторону у діалозі з Донбасом», а представник РФ в ООН Небензя намагався зіграти роль «модератора дискусії».

Під час цієї зустрічі розвучала пропозиція провести на окупованій РФ частині ОРДЛО «референдум щодо статусу цих територій з дотриманням всіх міжнародних вимог».

Також Небензя стверджував, що Нормандський саміт (Україна, РФ, Франція, ФРН) не повинен заміняти «Мінський формат».

«Що він мав на увазі під «Мінським форматом», залишилося загадкою, але це не завадило представнику РФ зробити акцент на тому, що «нормандських зустрічей, можливо, більше не буде». І найбільш цікаве, і навіть сенсаційне – Небензя заявив про конфлікт на Донбасі: it is not a domestic conflict in Ukraine, it is a political conflict between Russia and Ukraine (це не внутрішній конфлікт в Україні, це – політичний конфлікт між РФ та Україною)», – йдеться в повідомленні.

Українська делегація вважає, що РФ намагається замінити процесс врегулювання міжнародного збройного конфлікту на Донбасі з її участю в Нормандському форматі якоюсь дискусією між здоровими силами в Україні та представниками самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

 

Ще на цю тему