У Туреччині археологи виявили статую, якій 2 тис. років - проливає світло на минуле /Фото

15:45 03.12.2020

У турецькій провінції Денізлі, в стародавньому місті Лаодикія, під час розкопок було виявлено статую голови священика. Її можливий вік - 2 тисячі років.

Про це розповідає Daily News, повідомляє Апостроф.

Лаодикія, розташована на річці Лик, була древнім містом і невідомою археологічною пам'яткою до 2003 року. Місто було виявлено тільки після розкопок, початих музеєм Денізлі. Команда турецьких археологів на чолі з професором Університету Памуккале Джелалом Шимшеком постійно працює в Лаодикії.

За його словами, команда виявила статую священика в західному театрі на 15 тисяч місць в місті, якому 7 500 років.

"Це одна з найкрасивіших знахідок 2020 року з точки зору віку, професії і, особливо, дуже яскравого портрета, який ми можемо датувати періодом пізнього еллінізму і ранньої імперії", - додав професор.

Стародавні джерела кажуть, що місто було засноване на честь Лаодикії, дружини Сельовкидського царя Антіоха II Теоса, в III столітті до нашої ери. Однак розкопки показали, що історія Лаодикії сходить до 5 500 р. до н.е.

Місто пережило свій золотий період між першим і третім століттями нашої ери, і, за підрахунками, в цей період населення міста становило близько 80 тисяч осіб.

Як повідомлялося раніше в автономному регіоні Курдистан в Іраку археологи виявили «загублене» місто Мардаман, якому 4 тисячі років.

Ще на цю тему