Коронавірус в окупованому Криму: підміна діагнозів і замовчування смертей медпрацівників

20:01 01.12.2020

«Влада» Криму заявляє, що на окупованому українському півострові від початку епідемії загалом підтвердили 19 994 випадки захворювання на COVID-19 станом на 1 грудня, з яких 4408 — у Севастополі.

Щодо летальних випадків, то «міністерство охорони здоров’я» Криму повідомляє про загалом 293 смерті від коронавірусної інфекції, а «адміністрація» Севастополя — про ще 123, передає QHA.

Водночас за інформацією джерела «Кримської правозахисної групи» в системі охорони здоров’я Сімферополя, озвучена статистика захворюваності на коронавірусну інфекцію занижена в окупованому Криму в середньому в чотири рази.

Один з медичних працівників окупованого міста розповів, що діагноз «позагоспітальна пневмонія» ставлять багатьом хворим на COVID-19.

Діагноз COVID-19 ставлять тільки після того, як окупаційний «Росспоживнагляд» зробить тест. Тобто позитивний тест, зроблений у звичайній приватній клініці, не визнається, — розповів правозахисникам медик.

Медпрацівник з окупованої Феодосії повідомив правозахисникам, що госпіталь для пацієнтів з COVID-19 завантажений на 100%, тож людям з тим же діагнозом доводиться чекати свої черги для госпіталізації.

«Видно, що катафалк постійно мотається в «ковідний» госпіталь, значить смертність зросла. Але точно тільки у морзі знають, на скільки. Але ніхто не скаже, заборонено про це говорити», — повідомив мешканець Феодосії.

Також окупанти замовчують смертність від COVID-19 серед медичних працівників та їхніх родин. Наприклад, в Керчі у листопаді померли від цієї інфекції щонайменше дві лікарки: терапевтка Валентина Бєляєва і в.о. головного лікаря міськлікарні № 3 Людмила Чернявська. Незабаром від цієї хвороби помер 37-річний син Чернявської. «Окупаційна «влада» півострова не розголошувала цю інформацію, хоча про смерть медпрацівниць писали місцеві керченські ЗМІ», — пояснюють фахівці «КПГ».

Також відомо, що у Ялті від коронавірусної інфекції помер як мінімум один працівник швидкої допомоги.

Варто зазначити, що так званий «глава» тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов щодня публікує «статистику» поширення коронавірусної інфекції. Але Аксьонов замовчує кількість смертей, кількість завезених туристами з Росії випадків. При цьому озвучуються цифри без урахування показників в окупованому Севастополі.

Водночас у коментарях до публікації мешканці окупованого Криму пишуть про неправдоподібність озвученої «статистики». «При 5000 тестів близько 200 випадків на день, і при 1000 тестів 200 випадків на день. На кого розрахована ця статистика?», — обурилася дописувачка.

Ще на цю тему