Посол Росії в Австрії на сторінках місцевої преси - звинуватив Україну у «невиконанні» рішень саміту у Парижі

17:47 01.12.2020

П’ять важливих домовленостей саміту «нормандської четвірки» в Парижі 2019 року залишаються не виконані нібито «через позицію України».

Про це йдеться в коментарі посла Росії в Австрії Дмитра Любінського, який був опублікований у вівторок в газеті Wiener Zeitung у зв’язку з річницею саміту (Німеччина, Росія, Україна, Франція) по врегулюванню ситуації на Україні 9 грудня 2019 року в Парижі, яка наближається, передає УНН.

«Спільно узгоджені підсумки Паризького саміту містили сім конкретних кроків, які повинні були бути виконані до квітня 2020 року. Що ж вдалося реалізувати на цей момент? Голі факти свідчать — не особливо багато: вдалося реалізувати лише два пункти, та й то лише частково», — сказав Любінський.

Посол заявив, що, по-перше, в грудні 2019 року і квітні 2020 року, між Києвом і бойовиками так званих «Л/ДНР» відбувся обмін 234 утримуваними особами. «При цьому українська сторона не в повній мірі виконала свої зобов’язання по юридичній очищенні від переслідування частини із звільнених», — написав посол.

По-друге, в липні 2020 року «з великими труднощами через протидію Києва Тристороння контактна група схвалила «заходи щодо посилення режиму припинення вогню», які знову-таки дотримуються тільки частково», – сказав дипломат.

За словами посла, нібито «інші п’ять важливих домовленостей залишаються нереалізованими виключно через позицію України». «Замість реалізації рішень глав чотирьох держав з Києва чути лише відмовки. Спроби дезавуювати досягнуті з великими труднощами і чітко окреслені кроки в рамках комплексу заходів, мабуть, також є частиною цієї стратегії. Відсутність політичної волі не можна просто так нескінченно списувати або маскувати постійними звинуваченнями Москви у всіх смертних гріхах», — написав він.

Любінський вирішив звернути увагу, що зовсім недавно Україна представила план спільних кроків, який нібито «в односторонньому порядку повністю перекреслює дух і зміст мінських і паризьких домовленостей». Він заявив, що перспективи проведення наступного саміту в «нормандському форматі» стають все більш туманними.

«Адже переговори мають сенс лише тоді, коли всі сторони готові виконувати вироблені на них домовленості. Поки це, на жаль, далеко не так», — повідомив посол.

Раніше, посольство РФ в Києві звинуватило Україну в тому, що вона не імлементувала в закон «формулу Штайнмайера».

Ще на цю тему