На матір фігуранта кримської «справи Хізб ут-Тахрір» відкрили адмінсправу – адвокат

16:01 01.12.2020

Проти матері фігуранта червоногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір» Арсена Абхаірова Зеліху Абхаірову порушили адміністративну справу і проводиться службове розслідування за ознаками правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 20.2 КоАП Росії.

Про це повідомляє громадська ініціатива «Кримська солідарність» з посиланням на кримського адвоката Лілю Гемеджи.

Як зазначається, справа знаходиться на контролі уповноваженого поліції відділу МВС Росії у Червоногвардійському районі, капітана поліції Олега Шерігова. У визначенні, копію якого має в своєму розпорядженні «Кримська солідарність» повідомляється, що аналогічне визначення винесено і щодо іншої учасниці одиночного пікету – Зуре Емірусеїнової. При цьому адреси, за якими проходили поодинокі пікети матерів політв'язнів і час проведення – не збігаються.

У документі повідомляється, що Емірусеїнова стояла на узбіччі автодороги «межа з Українською-Сімферополь-Алушта-Ялта» біля села Амурське. Про це, за словами Шерігова, хтось повідомив телефоном в день пікету. Про пікет другої жінки співробітники поліції дізналися з Фейсбуку.

«Під час моніторингу соціальної мережі Фейсбук на сторінці громадської організації «Кримська солідарність» був виявлений факт одиночного пікетування з боку Абхаіровой Зеліхі», – йдеться в ухвалі.

Тепер відділу МВС Росії у Червоногвардійському районі необхідний час для «проведення процесуальних дій, передбачених главою 26 КоАП Росії, що вимагають значних витрат часу, а саме встановити свідків і очевидців».

«Мені складно взагалі це коментувати. Як вони будуть пов'язувати два різних одиночних пікети в один нібито мітинг, я не знаю. Будемо вивчати матеріали», – розповіла Гемеджи.

Нагадаємо, 31 жовтня мати фігуранта червоногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір» Зеліха Абхаірова вийшла з одиночним пікетом проти переслідування свого сина Арсена.

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону 3 листопада має намір винести вирок фігурантам червоногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір» Рустему Емірусеїнову, Арсену Абхаірову і Ескендер Абдулганієву. Російський прокурор попросив суд визнати кримських татар винними і призначити покарання у вигляді позбавлення волі у колонії посиленого режиму на терміни: Рустема Емірусеінову – 18 років з обмеженням на 1,5 року нагляду, Арсену Абхаірову – 15 років, Ескендер Абдулганіеву – 16 років.

У лютому 2019 року в будинках кримських татар в селищі Октябрське Красногвардійського району Криму російські силовики провели обшуки. Пізніше до управління ФСБ Росії в Сімферополі відвезли Абдулганіева, Абхаірова і Емірусеїнова.

ФСБ Росії стверджує, що затримані жителі Красногвардійського району причетні до діяльності забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

Ще на цю тему