СБУ вимагає припинити поставки ільменіту в окупований Крим

09:14 01.12.2020

Служба безпеки України вимагає від АТ «Об'єднаної гірничо-хімічної компанії» зупинити відвантаження ільменіту чеської «Belanto» через підозру у поставках української сировини в окупований Крим.

Про це йдеться у листі служби безпеки, адресованому заступникові голови правління держкомпанії Тетяні Гогенко, що є у розпорядженні «Мінпрому».

«З метою недопущення передумов до заподіювання шкоди державній безпеці, посягань на територіальну цілісність і недоторканність України, прошу зупинити відвантаження будь-якої продукції на користь компанії «Belanto» за зазначеним контрактом до з'ясування всіх обставин», — йдеться у листі.

Повідомляється, що глава «ОГХК» Артур Сомов, попри запит СБУ, залишив відвантаження на «Belanto» у силі.

За інформацією «Мінпром», чеська «Belanto trade s.r.o», згідно з укладеним 13 жовтня з «Об'єднаною гірничо-хімічною компанією» контрактом викупить у «ОГХК» 50 тисяч тонн іршанського ільменіту в жовтні-грудні 2020 року з відстрочкою платежу в 35 днів з подальшою поставкою на завод «Кримський титан», що знаходиться в окупованому Криму. Сума контракту становить 6,453 мільйонів євро.

Як відомо, раніше німецька «ITS» купувала Іршанський ільменіт «ОГХК», а потім відвантажувала його в окупований півострів.

«По «ITS» виникло багато питань після того, як в пресі з'явилася інформація щодо відвантажень на Крим і це виявилося правдою. Наскільки мені відомо, Денис Кудін з Фонду держмайна дав вказівку замінити ITS, щоб не переривати поставки на Крим. Тепер «Belanto» буде поставляти наш ільменіт на «Кримський Титан». Йому він підходить. Станом на сьогодні, Іршанський ГЗК вже відвантажив в порт для «Belanto» близько 2 тисяч тонн ільменіту», — повідомило джерело «Мінпрому».

На території України знаходиться 10-15% світових запасів титановмісних руд (ільменіт). Їх використовують у хімічній галузі для виробництва пігментів, лаків, фарб, паперу. А також в металургії – виробляють титан, який використовується в авіабудуванні,

За інформацією «Цензор.net» глава «ОГХК» Артур Сомов спростував поставки на «Кримський титан». При цьому, це не скасовує той факт, що «ОГХК» не взмозі контролювати, кому в кінцевому підсумку буде поставлена руда, яка відвантажується на посередників.

Ще на цю тему