Російські силовики в Ялті прийшли до сім’ї політв’язня з питаннями / Фото

12:15 30.11.2020

28 листопада, до дружини фігуранта «ялтинської групи» у «справі Хізб ут-Тахрір» Вадима Сірука Ганни Богачевої приходили люди в цивільному одязі і намагалися взяти у неї пояснення щодо її віросповідання. 

Вони заявили, що виконують наказ «міністерства внутрішніх справ» тимчасово окупованого Росією Криму по начебто «відпрацюванню неофітів». Про це Богачева розповіла «Кримській солідарності», пише QHA.

До дружини політв’язня під’їхала автівка без будь-яких спецпозначень. Всередині машини сиділи чоловік і жінка, які не представилися і запропонували «відповісти на декілька запитань». «Мені запропонували сісти на заднє сидіння, я відмовилася. Вони відразу запитали: чи перебуваю я в будь-яких релігійних організаціях. Я зателефонувала адвокатці», — розповіла Богачева.

Жінка попросила «опитувальників» показати документи, на основі чого вони роблять «опитування». На паперах були вихідні дані окупаційного «МВС» Криму.

У паперах було написано по різних районах списки людей — «неофітів». Там так і було написано. З Нижньогірського району було чотири людини, з яких двоє — це я та мій чоловік, — пояснила Богачева.

Дружина в’язня Кремля відмовилася від написання пояснювальної і від надання будь-яких свідчень. «Співробітники сказали, що в такому разі до мене приїдуть представники «МВС» і будуть зі мною спілкуватися», — додала вона.

Адвокатка Ліля Гемеджі вважає, що такі дії співробітників є незаконними і неприпустимі. «Вони пішли, але з погрозою, що прийдуть інші співробітники. Аня як людина має всі законні права, зокрема і на вибір віросповідання, може відмовлятися від надання будь-якої інформації без пояснення причин», — пояснила адвокатка.

Нагадаємо, Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані у лютому-квітні 2016 року в окупованій Ялті. Їх звинуватили у причетності до забороненої в Росії політичної організації «Хізб ут-Тахрір».

12 листопада 2019 року Південний окружний військовий суд Росії у Ростові-на-Дону засудив Куку до 12 років суворого режиму. Стільки ж отримав Сірук, а Алієву присудили 19 років, Бекірову — 18 років, Алімову — вісім років і Джеппарову — сім років.


Фото Кримська солідарність
 

Ще на цю тему