Україна зможе добитися перенесення точок передачі газу «Газпрому» на кордон із РФ у співпраці з Єврокомісією

17:30 27.11.2020

Україна зможе добитися перенесення точок передачі експортного газу «Газпрому» на українсько-російський кордон лише в тісній співпраці з Європейською комісією (ЄК) та іншими європейськими інституціями.

Таку думку висловили представники «Нафтогаз України» та Оператора ГТС України на онлайн-брифінгу «П'ять років газової незалежності» в п'ятницю, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми вважаємо, що можливість перенесення точок передачі технічно є. Але немає політичної згоди з боку РФ, тому що вони розуміють, що європейський ринок газу знижується, і не хочуть додаткових конкурентів. Тому ми вважаємо, що боротися з монопольною позицією РФ треба спільно з нашими європейськими партнерами та інституціями. Вони дадуть нам змогу створити такі умови, щоб змусити РФ дозволити транзит енергоносіїв своєю територією і, якщо європейські трейдери матимуть таке бажання, перенести точки передачі газу на кордон Україна-Росія», ‒ сказав генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

За його словами, європейські трейдери вже зверталися до РФ із подібною пропозицією, але поки що отримали негативну відповідь.

На думку радника голови правління НАК «Нафтогаз України» Лани Зеркаль, для України в цьому процесі вкрай важливо залучити до співпраці саме Європейську комісію.

«Саме залучення Європейської комісії як модератора такої дискусії є вкрай важливим, оскільки ми вже маємо позитивний досвід проведення таких тристоронній переговорів у газовій сфері. І тут ми не повинні мати вигляд прохача, ми маємо виконати свою частину домашнього завдання, а саме: здійснити разом з ЄК повний скринінг і повний моніторинг українського законодавства з питань його відповідності Угоді про асоціацію з ЄС, що дасть нам необхідну базу для подальшої спільної роботи», – вважає Зеркаль.

Перенесення точок передачі російського газу на східний кордон України дасть змогу країні щільніше інтегруватися в європейський газовий ринок і, зокрема, ще активніше залучати європейських трейдерів до розміщення газу в українських ПСГ, пояснила вона.

Як повідомлялося, транзит газу з РФ через Україну за десять місяців 2020 року сягнув 45 млрд куб. м, прогноз на рік - 55-56 млрд куб. м.

Ще на цю тему