Cлідчі дії у справі Ісмета Ібрагімова завершили, суд у Криму знову продовжив йому арешт

09:30 27.11.2020

Київському районному «суді» Сімферополя відбулося судове засідання з розгляду клопотання слідства ФСБ про продовження запобіжного заходу фігуранту «справи Хізб ут-Тахрір» Ісмету Ібрагімову. Він залишиться під арештом до 2 березня 2021 року.

Про це «Кримській солідарності» розповів адвокат Айдер Азаматов.

Судове засідання проходило у відкритому режимі, в зал суду допустили родичів. Захист заявив низку клопотань, зокрема, про застосування Четвертої Женевської конвенції щодо Ібрагімова, бо він вважає себе громадянином України.

Слідчий, за словами Азаматова, стверджував, що необхідно продовжити запобіжний захід на три місяці, оскільки «планується проведення деяких експертиз щодо двох інших обвинувачених у цій справі, яким потрібні перекладачі з російської на кримськотатарську мову. Крім цього, «справа являє собою особливу складність і завершити розслідування справи до 2 грудня можливості немає».

При цьому захисник вказав на завершення слідчих дій щодо підзахисного, після чого жодні експертизи проводитися не можуть.

«Ми заперечували і вказали, що слідчі дії стосовно Ібрагімова вже завершені 19 листопада, коли слідчий у порядку статті 215 КПК повідомив про закінчення стадії попереднього слідства і надав нам можливість ознайомлення з усіма матеріалами кримінальної справи. Тобто слідчий у цій частині просто вигадав якусь історію, якої насправді немає», – прокоментував адвокат.

Крім цього, Азаматов вказав на те, що у цій кримінальній справі Ібрагімов є єдиним обвинуваченим.

«Є дві невстановлені особи, яких слідство на сьогодні не встановило. Яких ще двох обвинувачених слідчий мав на увазі і що цим людям потрібні перекладачі, нам невідомо, і я так розумі, самому слідчому невідомо», – вважає Айдер Азаматов.

Ісмета Ібрагімова затримали 7 липня в селищі Курці Сімферопольського району. Цього ж дня було затримано ще шістьох кримських татар. Ібрагімова звинувачують в організація діяльності «Хізб ут-Тахрір», яка заборонена в Росії та анексованому Криму.

Ще на цю тему