«Надмірні морські претензії Росії».  США прокоментували заяву РФ про «вторгнення» в Японському морі

15:45 25.11.2020

Американський есмінець USS John S. McCain у Японському морі був у міжнародних водах і не порушував міжнародно визнаних кордонів.

Про це йдеться в заяві Сьомого флоту США, опублікованій 24 листопада.

Цього дня міноборони РФ заявило, що есмінець США «вторгся» в російські води на глибину два кілометри і покинув їх нібито після попередження про можливий таран російським кораблем.

«USS John S. McCain (DDG 56) підтвердив права і свободи мореплавання в районі затоки Петра Великого в Японському морі. Ця операція зі свободи судноплавства (FONOP) захищає права, свободи та законне використання моря, визнані в міжнародному праві, оскаржуючи надмірні морські претензії Росії», – заявили американські військові.

Вони зауважили, що рішення СРСР від 1984 року вважати затоку внутрішніми водами країни несумісне з нормами міжнародного права.

«Росія продовжила домагання СРСР. Провівши цю операцію, Сполучені Штати продемонстрували, що ці води не є територіальним морем Росії і що Сполучені Штати не погоджуються з твердженнями Росії про те, що Петро Великий є "історичною бухтою», – пояснив Сьомий флот США.

Там наголосили, що «Сполучені Штати будуть літати, плавати і працювати скрізь, де це дозволено міжнародним правом – незалежно від розташування надмірних морських претензій і незалежно від поточних подій».
 

Ще на цю тему