У Зеленського заявили, що у Криму не вистачає води, бо РФ спрямовує її на військові бази

10:01 25.11.2020

До початку окупації в 2014 році своєї води в Криму для потреб цивільного населення вистачало. Після початку тимчасової окупації Росія почала спрямовувати водні ресурси не туди.

Про це постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич сказав в ефірі каналу “Україна 24”, передає УНН.

«Щодо питання води в Криму — ми всі знаємо ситуацію, яка там є, стежимо за повідомленнями наших громадян. Безумовно, це викликане тим, що Російська Федерація як держава-окупант неправильно розподіляє водні ресурси. Аналітика каже, що до початку окупації в 2014 році своєї води в Криму для потреб цивільного населення вистачало. Після початку тимчасової окупації Росія почала спрямовувати водні ресурси не туди, а саме на військові бази, обслуговування військового персоналу», — сказав Кориневич.

Нагадаємо, із 17 листопада в тимчасово окупованому Сімферополі так звана «влада» скоротила подачу води до чотирьох годин на добу.

Так, запаси води у головних водосховищах тимчасово окупованих Криму і Севастополя не перевищують 15%. Зокрема, в Чорноріченському водосховищі залишилося 9,8 млн кубів води.

Також повідомлялося, що Україна не веде ніяких переговорів з Російською Федерацією щодо поставок води в тимчасово окупований Крим.

При цьому, у Кремлі заявили, що Росія «здатна сама його забезпечити водою», щоб не залежати від Києва.

Додамо, що уряд Росії виділив понад 8 млрд рублів «на створення опріснювачів води» в окупованих Криму і Севастополі.

Довідка:

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло річки Дніпро з півостровом.

Після окупації території Криму Росією у 2014 році поставки води на півострів припинилися.

Ще на цю тему