Родина Веджіє Кашка звернулася до Європейського суду з прав людини

11:45 24.11.2020

Рідні ветеранки кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка звернулися до Європейського суду з прав людини, зневірившись у «судочинстві» держави-окупанта Росії.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов у дописі на Facebook до третіх роковин від дня смерті ветеранки, пише QHA.

Полозов розповів, що за зверненням сина ветеранки Ібрама Кашка він провів власне незалежне розслідування.

Її життя трагічно обірвалося 23 листопада 2017 року. Тепер вже немає жодних сумнівів, що в її загибелі винна влада Росії, фактично і юридично контролюючи територію тимчасово окупованого півострова, — написав він.

Адвокат зазначив, що силовики окупаційної «влади» вилучили відео затримання Кашка, Бекіра Дегерменджи, Казіма Аметова і Асана Чапуха з камер спостереження. Через це обставини смерті ветеранки кримськотатарського руху довелося відновлювати за свідченнями очевидців. Згідно з висновком незалежного фахівця, стрімке погіршення стану здоров’я Кашка було спровоковано стресом під час силового затримання.

Водночас ні окупаційна «влада» в Криму, ні власне силовики держави-агресора Росії попри звернення протягом цих років так і не відкрили кримінальне провадження. Тому рідні Кашка звернулися до ЄСПЛ.

«Я переконаний, незважаючи на усі складності, на протидію російській репресивній системі, на усі ці спроби «не здати своїх», винні в загибелі цієї героїчної жінки опиняться на лаві підсудних і правда переможе», — прокоментував Полозов.

Як повідомляли «Кримські новини», Микола Полозов опублікував висновок незалежної експертизи, згідно з якою «слідча МВС» продовжувала слідчі дії вже після того, як Веджіє Кашка стало зле, не дозволяючи лікарям відвезти її в реанімацію.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка і активісти Бекір Дегерменджи, Асан Чапух і Казім Аметов прийшли в кафе у Сімферополі на зустріч з громадянином Туреччини Юсуфом Айтаном. До кафе увірвалися озброєні співробітники російської ФСБ, які зірвали зустріч, а кримських татар звинуватили у вимаганні грошей у Айтана. У результаті дій силовиків 83-річній Кашка стало зле. У неї стався інсульт і вона померла.

Ще на цю тему