З Криму до Ростову-на-Дону етапували фігурантів третьої бахчисарайської «справи кримських мусульман» / Фото

20:40 20.11.2020


З СІЗО Сімферополя в окупованому Криму етапували до російського Ростова-на-Дону фігурантів сфабрикованої ФСБ третьої бахчисарайської «справи кримських мусульман» Османа Сейтумерова, Сейтумера Сейтумерова і Рустема Сейтмеметова.

Про це 20 листопада громадському руху «Кримська солідарність» повідомив кримський адвокат Едем Семедляєв, пише Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні при спробі отримати доступ до свого підзахисного Сейтумера Сейтумерова в слідчому ізоляторі мені повідомили про те, що всіх трьох – Османа Сейтумерова, Сейтумера Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова вчора етапували до Ростову-на-Дону», – розповів Семедляєв після візиту в СІЗО Сімферополя.

5 листопада 2020 року в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбулося попереднє слухання у справі третьої бахчисарайської групи «Хізб ут-Тахрір», а на 19 листопада було призначено перше судове засідання для розгляду справи по суті. Однак суд відклав його через недоставлення підсудних.

На сайті Південного окружного військового суду попередньо повідомляють про нову дату засідання – 17 січень 2020 року.

Троє з обвинувачених у справі – Рустем Сейтмеметов, брати Осман і Сейтумер Сейтумерова до 19 листопада утримувались в СІЗО Сімферополя. Четвертий фігурант – Амет Сулейманов утримується під домашнім арештом.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Матеріали справи містять аудіозаписи з дискусіями на релігійні і політичні теми.

11 березня в окупованому Криму після обшуків в Бахчисараї і Бахчисарайському районі були затримані четверо кримських татар: Амет Сулейманов, Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Рустем Сейтмеметов.

ФСБ стверджує, що затримані в окупованому Криму кримські татари, жителі Бахчисарая нібито входять в осередок організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною і заборонена. Стосовно затриманих були порушені кримінальні справи.

12 березня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Сейтумера Сейтумерова, його брата Османа Сейтумерова і дядька Рустема Сейтмеметова. Для Амета Сулейманова, у якого діагностовано серйозне хронічне захворювання серця, «суд» обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Сейтумер Сейтумеров, Рустем Сейтмеметов, Осман Сейтумеров Фото: crimean-solidarity.org
 

Ще на цю тему