Кримські татари озвучили ряд питань до діяльності організації ДУМК

09:45 20.11.2020

Кримськотатарський правозахисник Еміль Курбедінов розкритикував діяльність релігійної організації «Духовне управління мусульман Республіки Крим» (ДУМК).

Критика пов’язана діяльністю організації, яка спрямована не на благо мусульман і кримських татар на півострові, а скоріше шкодить цьому народу, підписуючи чекістські свідчення, пише заяви і скарги на співвітчизників, одновірців, завдає шкоди парафіянам мечетей і імамам, блокує мечеті за допомогою відключення електрики, заборони проповідей і т.п., пише Асоціація реінтеграції Криму.

Еміль Курбедінов вважає, що ДУМК зобов’язаний відповісти на ряд питань, які є у багатьох мусульман до організації:

- Чим є документ від 29.07.2016 р. на фірмовому бланку ДУМК, за підписом того ж Е. Аблаєва, яким просять ФСБ «вжити заходів реагування», а попросту – вказуючи на деяких релігійних діячів, кримських татар мусульман, як на терористів?

- А чим є свідчення в якості свідків і фахівців співробітників ДУМК для ФСБ у кримінальних справах, де кримські татари мусульмани засуджуються до десятків років у колоніях суворого режиму? При цьому, співробітники ДУМК у подальшому, викликаються в якості «свідків звинувачення» для надання свідчень в суді за вказаними кримінальними справами. Показання ці ідентичні за текстом і описують релігійні переконання і світогляд непідконтрольних ДУМКу мусульман кримських татар, їх об’єднань як щось потенційно небезпечне, деструктивне і ці мусульмани описуються як якісь закінчені люди, з неблагополучних сімей, які мають проблеми з психікою, фінансові проблеми, «зомбовані», неадекватно оцінюючи навколишню дійсність, що не поважають рідних, не віддають належну шану традиції, мові і т.п.

- Чим є заяви від ДУМК до відповідних органів, напередодні священних свят мусульман, про відключення світла в кримських мечетях, у яких були імами – не співробітник ДУМК?! Це що?!

- Чому після події – «11 жовтня 2019 року в мечеті, у Сімферополі представники силових структур провели оперативно-розшукові заходи з прихожанами мечеті»? ДУМК повідомляє, що ця мечеть не їхня і вони не мають у своєму розпорядженні «інформацію щодо характеру проповідей, які проводяться в мечеті по п’ятницях»?! Ні, ДУМК не виступив як захисник прихожан мечеті – ДУМК сказав, що це «неправильна» мечеть і там «неправильні» парафіяни, які слухають по п’ятницях «неправильні» проповіді! Що це?

- Чому шість років ДУМК вважає правильним переслідування кримських татар спецслужбами?! Сотні кримінальних справ – сотні і сотні адміністративних справ – викрадення – тортури … Це що?!

- Чому коли імамів мечетей притягують до адміністративної відповідальності за проведення п’ятничних молитов – ДУМК надсилає до судів заяви в яких вказує, що ці імами не є їх співробітниками і не погоджували з ними свою діяльність і тільки співробітники ДУМК мають право на проведення п’ятничних молитов, похорону, ім’я наречення, релігійних одружень, молебнів і т.п.

Своє звернення до діяльність релігійної організації «Духовне управління мусульман Республіки Крим» адвокат Еміль Курбедінов опублікував на своїй сторінці у Facebook, пише видання.
 

Ще на цю тему