США побудують військові містечка в Бердянську та Маріуполі

14:14 19.11.2020

США побудують військові містечка в Бердянську та Маріуполі для підрозділів Морської охорони Державної прикордонної служби України.

Про це повідомила пресслужба ДПСУ, передає Український мілітарний портал.

Презентація проєкту будівництва відбулась у Маріупольському загоні Морської охорони.



Метою проекту є підтримка розвитку інфраструктури та потенціалу Морської охорони Держприкордонслужби України Урядом США через Програму з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS), Бюро Держдепартаменту США у справах міжнародної безпеки і нерозповсюдження зброї масового ураження, Державний департамент США.

Презентація проєкту будівництва військового модульного містечка у Маріупольському загоні Морської охорони
США побудують військові містечка в Бердянську та Маріуполі. Презентація проєкту будівництва військового модульного містечка у Маріупольському загоні Морської охорони Фото: ДПСУ
Практична реалізація проекту передбачає будівництво та облаштування за стандартами НАТО в Бердянську та в Маріуполі місць розташування та несення служби особливих підрозділів Морської охорони – відділів спеціальних дій.

«Після виведення з Криму корабельно-катерного складу, нам було вкрай необхідно окрім розвитку системи висвітлення надводної обстановки та спостереження, окрім розвитку спеціальних мобільних підрозділів, нарощування кадрового потенціалу, також розвивати, а подекуди й створювати наново систему базування підрозділів Морської охорони. Такий проект – це один з найкращих прикладів нашої міжнародної співпраці, взаєморозуміння, допомоги наших американських колег та партнерів, гідний приклад дієвого, практичного внеску в захист інтересів нашої держави, в майбутнє нашої незалежної країни», – підкреслив начальник Регіонального управління Морської охорони контр-адмірал Олег Костур.

Військові містечка нового зразка облаштовуються за сучасними стандартами НАТО. До обсягу заявлених робіт крім модульного містечка контейнерного типу також включено капітальний ремонт гідротехнічних споруд та дноочисні роботи.

Нові модульні військові містечка забезпечать компактне і доцільне розташування підрозділу та зручний пункт базування корабельно-катерного складу, завдяки чому стане можливим максимально оперативний вихід чергового підрозділу в море для виконання службових завдань.

До інтелектуальної компоненти проекту також включено проведення тренінгів для персоналу з питань правоохоронної діяльності на морі.

Презентація проєкту будівництва військового модульного містечка у Маріупольському загоні Морської охорони Фото: ДПСУ
Загальна кошторисна вартість проекту 4 млн доларів США. Кінцева дата реалізації – червень 2021 року.

Окрім допомозі Морській охороні, в рамках матеріально-технічної допомоги Україні США будують низку об’єктів для українського флоту – збудувати новий пірс на базі ВМС в Очакові та збудувати казарму для морських піхотинців в Миколаєві, а також низку інших об’єктів для Збройних Сил та Національної Гвардії України.

Минулого року військові будівельники зі США вже звели та передали в експлуатацію на військово-морській базі ВМС ЗС України в Очакові будівлю оперативного центру на ангар для обслуговування катерів.

Ще на цю тему