У НАТО нагадали Україні, що короткого шляху до членства в Альянсі немає

16:01 18.11.2020

Директор Центру інформації та документації Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Вінета Клейне нагадує Україні, що короткого шляху до членства в Альянсі не існує.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала під час засідання круглого столу на тему: «Відносини Україна – НАТО в контексті сталого миру на Донбасі».

«Надання Плану дій щодо членства не зумовлює заздалегідь будь-яке рішення щодо членства в НАТО», – наголосила Клейне.

При цьому, вона заявила, що ще є дуже важливий напрямок, який Альянс твердо підтримує стосовно проведення реформ в Україні. «Це нинішні реформи України у галузі безпеки й оборони. Дуже важливо, що ці реформи здійснюються на комплексній основі, і важливо, що під час цього процесу усі аспекти беруться до уваги, і зокрема, такі, як посилення заходів із боротьби з корупцією, забезпечення демократичного контролю і нагляду та цивільного контролю над Збройними силами України та органами безпеки», – додала вона.

Клейне зазначила, що її рідній країні, Латвії, знадобилося десять років «дуже ретельної й наполегливої роботи» для проведення реформ з метою наближення до НАТО. За її словами, реформи мають не зупинятися і впроваджуватися на регулярній основі. «Не повинно бути, для прикладу, одного кроку вперед і двох кроків назад», – заявила Клейне.

«Звичайно, немає короткого шляху до членства в НАТО. І стосовно реформ Україна взяла на себе зобов'язання. Дуже важливо, аби вони втілювалися та виконувалися і щоби вони приносили результати», – наголосила Клейне.

У цьому зв'язку вона нагадала, що рішення Бухарестського саміту НАТО, який відбувся у 2008 році, щодо політики відкритих дверей, залишаються чинними.

«НАТО очікує від України продовження зосередження на внутрішніх реформах. Успішне впровадження реформ є найкращим способом для подальшого руху до членства», – додала Клейне.

 

Ще на цю тему