«Воював у Нагірному Карабасі». В Азербайджані порушили справу проти «депутата кримського парламенту» Мартояна

14:47 17.11.2020

Генеральна прокуратура Азербайджану повідомляє про проведення розслідування щодо депутата російського «парламенту Криму» Армена Мартояна (позивний Самвел), одного з ватажків «самооборони» в Криму, підозрюваного в Україні у викраденнях і побитті кримських активістів та журналістів.

«Під час розслідування було встановлено, що лідер угруповання «Союз добровольців Криму» Мартоян Армен Гамлетович (Самвел) і члени цього угруповання, обговоривши в жовтні 2020 го року свою участь у військових операціях з особами, які перебувають у Вірменії та на окупованих територіях Азербайджанської Республіки, а також з керівниками маріонеткового режиму «Нагірний Карабах» і вступивши з ними в злочинний зв'язок, незаконно перетнули міжнародновизнаний державний кордон Азербайджанської Республіки без необхідних документів і за межами контрольно-пропускних пунктів, тобто через Вірменію, проникли на територію міста Ханкенді та інші окуповані території і були використані військово-політичним режимом Вірменії як найманці проти цивільного населення і брали участь в антитерористичних операціях збройних сил Азербайджанської Республіки», – йдеться у повідомленні Генпрокуратури Азербайджану, передає Крим.Реалії.

У відомстві стверджують, що розслідуванням також встановлено, що члени згаданого співтовариства «брали участь у терористичній діяльності, спрямованій проти громадян Азербайджанської Республіки, використовуючи боєприпаси і військову техніку здійснили численні злочини проти цивільних осіб, які брали участь у бойових діях, здійснювали вибухи, пожежі або інші дії, що загрожують суспільно небезпечними наслідками, вчинені з особливою жорстокістю або суспільно небезпечними методами, а також з наміром національної ворожнечі».

«За фактом Генеральним прокурором Азербайджанської Республіки порушено кримінальну справу за статтями 100.2 (ведення агресивної війни), 120.2.1 (умисне вбивство, вчинене злочинною організацією або спільнотою), 318.2 (незаконний перетин державного кордону Азербайджанської Республіки) та іншими статтями Кримінального Кодексу Азербайджанської Республіки» , – повідомляють у Генпрокуратурі.

У відомстві зазначили, що наразі за вказаною кримінальною справою Генеральна прокуратуа готує запит відповідним державним органам Російської Федерації «про правову допомогу».

У повідомленні також зазначається, що «буде вжито всіх можливих заходів для притягнення до відповідальності винних у цих та інших подібних злочинах відповідно до норм міжнародного права і направлено звернення в міжнародні організації».

Реакції російської сторони, як і самого Мартояна на повідомлення Генпрокуратури Азербайджану немає.

Армен Мартоян – колишній командир четвертої роти «кримської самооборони». Він фігурує у кримінальних провадженнях Прокуратури АРК як підозрюваний у низці злочинів. Він навіть був оголошений у міжнародний розшук по лінії Інтерполу, але пізніше його зняли з розшуку. У червні 2018 року Армену Мартояну заявили про підозру у вчиненні шести злочинів. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

У вересні 2019 року Мартоян був обраний від «Единой России» депутатом кримського парламенту на організованих Росією виборах, які не визнали ні влада України, ні країни Заходу. Згідно з довідкою на сайті кримського парламенту, він з 2015 року і до сьогодні є радником апарату при керівництві апарату управління кримського підприємства «Чорноморнафтогаз», яке місцева влада «націоналізувала» після анексії півострова.

Ще на цю тему