«Росія атакувала українські військові кораблі у 2018 році, бо була впевнена, що реакції Заходу не буде», – генерал Бен Ходжес

14:14 13.11.2020

Чорне море і Крим стали стартовим майданчиком, який використовує Росія для своїх операцій у Сирії, на сході Середземномор’я, у Лівії.

«Росія збирається створити військово-морську базу в Судані. Всі ці дії мають на меті посилити вплив РФ у регіоні. І всі ці операції здійснюються з військових баз Росії в Криму. НАТО має реагувати на цю ситуацію і пробувати змінити розклад сил у регіоні», – зазначив співголова Львівського безпекового форуму, командувач Сухопутних військ НАТО в Європі у 2012–2014 роках генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес під час спілкування з журналістами в рамках онлайн-вебінару «Побудова безпечного та процвітаючого регіону Чорного моря: креш тест для напрацювань форуму», повідомляє АрміяInform.

За його словами, НАТО має збільшувати кількість своїх кораблів у Чорному морі й розбудовувати постійну інфраструктуру в Румунії. Також було б добре розвивати інфраструктуру в Грузії та Україні. Йдеться про спільні навчання, наявність інфраструктури, де війська можуть швидко розміститися. Це може стати складовою бажання перехопити ініціативу в регіоні.

«Альянс та його партнери в регіоні повинні зробити такі кроки, аби командувач Чорноморського флоту Росії постійно думав про можливу реакцію Альянсу та його партнерів на загрозливі дії. Ми повинні зробити так, щоб російські військові, які загрожують усім у регіоні, і самі відчували загрозу. Коли це відбудеться – тоді вони поважатимуть дії України», – резюмував Бен Ходжес.

Львівський безпековий форум через пандемію COVID-19 цього року відбувається у форматі експертного онлайн-марафону з 9 до 14 листопада.

Ще на цю тему