«Справа Джемілева»: Допитані свідки сторони обвинувачення

20:40 12.11.2020

Сьогодні, 12 листопада, в Армянському міському «суді» тимчасово окупованого Росією Криму відбулося чергове «судове засідання» у «справі» національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва.

Як пише QHA, під час засідання за допомогою відеозв’язку допитали двох свідків обвинувачення, розповів адвокат Микола Полозов.

Свідками виступили працівники російської прикордонної служби Ольга Савельєва та Іван Робертус.

Савельєва пояснила, що чотири роки тому звільнилася з підрозділу прикордонного контролю аеропорту «Шереметьєво».

Також вона підтвердила зачитання свідчень, які вона дала під час попереднього слідства. Водночас зауважила, що наразі не пам’ятає описані в протоколі допиту події.

У свою чергу адвокат Полозов підкреслив, що у «Шереметьєво» Джемілєва не повідомили належним чином про заборону в’їзду «на територію Росії».

Вона не змогла згадати Джемілєва. Документ із забороною в’їзду Джемілєву на територію РФ не бачила. Інформацією володіла тільки зі слів її безпосереднього керівника, — розповів адвокат.

Цікаво, що за словами Савельєвої вона «виконувала накази керівництва», але назвати прізвища керівників так і не змогла.

Російський прикордонник Робертус розповів, що бачив Джемілєва влітку 2014 року на території незаконно створеного окупантами пункту пропуску «Армянськ».

Група осіб прорвала наші наряди, і разом з ними він, Джемілєв, прибув на пункт пропуску. Потім вони там ходили, розмовляли, і потім він відбув на територію України, — сказав росіянин.

За словами свідка, він не бачив у тій місцевості розташування прикордонних знаків, стовпів або інших позначень, що попереджають про наявність держкордону. Також Робертус не зміг відповісти на запитання, на яких підставах там був розгорнутий КПВВ.

«Свідок показав, що за КПВВ з боку Армянська перебували озброєні співробітники російського ОМОНу і кілька одиниць бойової техніки. У якийсь момент свідок почув не менше 5-6 одиночних пострілів з автоматів, але не зміг пояснити, хто стріляв і з якою метою», — уточнив Полозов.

Також сьогодні «суд» мав допитати третього свідка, але той не вийшов на зв’язок. «Судове» засідання перенесли на 13 листопада.

Нагадаємо, управління слідчого комітету Росії в Криму 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського Кримінального кодексу.

За словами адвоката Миколи Полозова, проти Джемілєва зараз використовують матеріали української справи його сина Хайсера. 27 травня слідком Росії в Криму і Севастополі завершив розслідування цієї справи.

Після місячної перерви окупанти Криму поновили судовий процес у «справі Джемілєва».
 

Ще на цю тему