Відкриття «консульства» Нікарагуа в Сімферополі не має ніяких правових наслідків – Кориневич

19:15 12.11.2020

Відкриття «консульства» Нікарагуа в окупованому Сімферополі і призначення Олега Белавенцева «почесним консулом Республіки Нікарагуа в Криму» не має ніяких правових наслідків.

Про це заявив постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич в ефірі Радіо Крим.Реаліі, пише Центр журналістських розслідувань.

«Безумовно, це недружній акт з боку Республіки Нікарагуа, і Україна вже приступає до напрацювання відповідного пакета санкцій щодо цієї держави. Однак сам акт відкриття почесного консульства на окупованій території не несе будь-яких правових наслідків. Ми сподіваємося, що ніякого продовження у цієї історії не буде і це залишиться маргінальним випадком. Зокрема, це порушення правил в’їзду-виїзду на окуповану територію з боку посла Нікарагуа в Росії. Разом з тим ми бачимо, що Російська Федерація активізується в спробах легітимізувати спробу анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», – заявив постпред.

За неповагу до територіальної цілісності і суверенітету України Нікарагуа заплатить і грошима, і політичними репутаційними втратами. У Міністерстві закордонних справ України засудили неузгоджений і незаконний візит до окупованого Крим Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Нікарагуа в РФ Альби Асус Торрес, яка приїхала взяти участь в незаконному відкритті «консульства» Нікарагуа на території півострова. Українська сторона розпочала процес застосування санкційних заходів відповідно до законодавства України і вживатиме у подальшому усі необхідні дії, передбачені законами України і нормами міжнародного права, для захисту суверенітету і територіальної цілісності держави.

Кабмін України пропонує застосувати секторальні спеціальні економічні санкцій до Республіки Нікарагуа у відповідь на протиправні дії її уряду, який неправомірно та не узгодивши з Україною призначив почесного консула в тимчасово окупованому Росією Криму.

Повідомлялось, що МЗС України надіслав ноту Нікарагуа, яка в порушення українського законодавства та міжнародного права призначила експредставника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавєнцева почесним консулом в окупованому Криму. Київ вимагає скасувати це рішення та розглядає його як спробу легітимізувати незаконну анексію Кримського півострова. В ноті також міститься попередження, що в разі відсутності відповідної реакції з боку Нікарагуа Україна почне застосовувати санкційні механізми відповідно до свого законодавства для того, щоб покарати Нікарагуа за цей крок.

У березні 2019 року Святошинсьий райсуд Києва заочно засудив до 13 років позбавлення волі екс-представника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавенцева. Він визнаний винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, підбурюванні до державної зради та веденні агресивної війни проти України. Вирок досі не набув чинності, оскільки Київський апеляційни суд ще не розглянув апеляційну скаргу, подану захистом Бєлавєнцева.
 

Ще на цю тему