Третя бахчисарайська «справа про тероризм»: суд продовжив арешт політв'язням на пів року

14:45 10.11.2020

У Південному окружному військовому суді 6 листопада відбулося попереднє слухання по третій бахчисарайській «справі про так званий тероризм».

Суд продовжив арешт кримськотатарським активістам на 6 місяців і призначив перше судове засідання по суті на 19 листопада. Про це повідомляють активісти «Кримської солідарності», пише ATR.

«Запобіжний захід всім фігурантам у цій кримінальній справі, які утримуються зараз в сімферопольському СІЗО, продовжена на 6 місяців — до 22 квітня 2021 року. Амету Сулейманову, який перебуває під домашнім арештом, суд продовжив до 22 грудня 2020 року. Незважаючи на наші клопотання про заміну домашнього арешту на заходи, які пов'язані з забороною на певні дії. В ході засідання суддя відхилив усі клопотання, заявлені стороною захисту», — повідомила адвокат Ліля Гемеджі.

Перше засідання буде проходити вже у Ростові-на-Дону, якщо до цього моменту кримських татар етапують до російського слідчого ізолятору.

«Хлопці налаштовані відстоювати свою невинність у суді, але я думаю, що етап не вдасться здійснити за такий короткий час, засідання буде відкладено на більш пізній термін. Хлопцям треба буде готуватися до етапу — і морально, і фізично, тому що все це проходить з великими труднощами. Везуть їх в так званих «стаканах» — маленьких обмежених приміщеннях всередині автозаків», — прокоментувала захисниця.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року окупанти у Криму увірвалися з обшуками до будинків сімох кримських татар. Так звані «слідчі дії» були проведені у: матері Сейтумера Сейтумерова — ведучого телеканалу ATR, Сейдамета Мустафаєва — стрімера «Кримської солідарності», Сейтумера Сейтумерова — історика, Шукрі Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова, Амета Сулейманова і Айдера Сулейманова. Усім кримським татарам окупанти закидають участь у забороненій в РФ організації.

Ще на цю тему