Азербайджано-вірменський конфлікт: Азербайджан звільнив місто Шушу

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про взяття важливого для контролю над Нагірним Карабахом міста Шуша.

Про це президент Азербайджану заявив 8 листопада під час звернення до народу, повідомляє Report, передає ATR.

«Переможна Азербайджанська Армія звільнила місто Шушу від окупації. Шуша — наш. Карабах — наш. У зв'язку з цим, я від щирого серця вітаю весь азербайджанський народ. Від щирого серця вітаю всіх шушінцев», — сказав Алієв.

Шуша є другим за величиною містом у Нагірному Карабасі. Через нього проходить ключова дорога Степанакерт-Шуша-Лачин, єдина, якою Вірменія доставляла армію та техніку на територію Карабаху. 

Зазначимо, що раніше Ільхам Алієв заявляв про взяття під контроль ще семи населених пунктів в Нагірному Карабасі.

Йдеться про села Мірек і Кавдар Джебраїльського району, села Мешедіісмаїлли і Шафібейлі Зангіланского району, села Башарат, Гаракішиляр і Гараджалли Губадлінського району.

Нагадаємо, 27 вересня загострився конфлікт Азербайджану і Вірменії навколо Нагірного Карабаху. Влада Азербайджану заявила про обстріл Нагірного Карабаху з боку Вірменії, повідомлялося про загиблих як серед військових, так і серед мирних жителів.

Пізніше Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році.

1991 року Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою» (фактично контрольованою Вірменією).

Азербайджан, як пізніше і більшість країн світу, не визнав створення «республіки», вважаючи, що Нагірний Карабах окупувала Вірменія.

У 1994 році — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню.

Ще на цю тему