У Грузії лідери опозиції попросили протестуючих тимчасово розійтися

10:45 09.11.2020

У столиці Грузії Тбілісі учасники мітингу біля будівлі ЦВК почали розходитися на ніч по домівках на прохання лідерів опозиції. Протести планують відновити увечері 9 листопада біля парламенту.

Про це повідомляє грузинський телеканал “Руставі-2”, передає УНН.

Як передає телеканал, мітингувальників попросив піти один з лідерів опозиційного блоку «Єдиний національний рух — Сила в єдності» Ніка Меліа. Він пообіцяв, що в понеділок вони зберуться о 18:00 за місцевим часом (16:00 за київським часом) на проспекті Руставелі.

Лідер руху «Громадяни» Алеко Елісашвілі звернув увагу присутніх на те, що силовики почали бити і затримувати людей. «Ми хочемо, щоб ситуація розрядилася, і процес повернувся в безпечне русло», — сказав він.

Елісашвілі зазначив, що опозиція не має наміру дотримуватися комендантської години, які діє з 9 листопада в Тбілісі і ще шести містах. Комендантський час обмежує рух пішки і з використанням транспорту з 22:00 до 05:00, порушників чекає штраф.

Влада країни пояснила заборону профілактичними заходами проти коронавірусу. Представник опозиційної партії «Єдиний національний рух» Мірдат Камададзе назвав COVID-19 другорядною загрозою, коли мова йде про загрозу втрати свободи.

Раніше грузинська поліція застосувала водомети при розгоні протестувальників. Тоді був щонайменше один постраждалий.

У неділю 8 листопада грузинська опозиція оголосила про початок безстрокової протестної акції біля будівлі Центральної виборчої комісії країни.

Біля будівлі парламенту в Тбілісі тисячі людей зібралися, щоб висловити протест проти результатів парламентських виборів 31 жовтня.

За підрахунками опозиційного телеканалу «Мтаварі», до акції долучилися до 45 тисяч людей. Проурядовий «Імеді» і «Грузинська мрія» стверджують, що на мітингу було приблизно 6 тисяч демонстрантів.

Ще на цю тему