На флогмані «Гетьман Сагайдачний» модернізують РЛС МР-750

19:00 06.11.2020

На флагмані Військово-Морських Сил ЗС України фрегаті «Гетьман Сагайдачний» модернізують РЛС виявлення надводних цілей МР-750 «Фрегат-МА».

Про це розказав директор ДП «НДІ радіолокаційних систем «Квант-Радіолокація» Едуард Касапов, повідомляє Український мілітарний портал.

Підприємство ДП «НДІ радіолокаційних систем «Квант-Радіолокація» є співвиконавцем у ремонті та модернізації головного корабля національного флоту.

Директор державного підприємства не уточнив по термінам реалізації угоди з Міністерством оборони України по відновленню та модернізації виробу.

Трьохкоординатна радіолокаційна станція МР-750 «Фрегат-МА» встановлюється на кораблях середньої та великої водотоннажності.

Призначення радіолокаційної станції – виявлення повітряних та надводних цілей, видача цілевказання вогневим засобам в умовах інтенсивної роботи засобі радіоелектронної боротьби противника.

Заявлена дальність виявлення цілей складає близько 300 км.

Окрім фрегату «Гетьман Сагайдачний» ця РЛС встановлена на недобудованому кораблі проєкту 1164 «Атлант», який попри заяви про підписання доручення про демілітаризацію та використання його комплектуючих на діючий плавсклад ВМС ЗС України, так і знаходиться на утриманні ДП «Миколаївський суднобудівний завод».

Ракетний крейсер проекту 1164 шифр «Атлант», було спущено на воду 11 серпня 1990 року. Він закладався як ракетний крейсер «Комсомолець», 23 березня 1985 року був перейменований на «Адмірал флоту Лобов», з 1998 року — «Україна». З червня 2011 року без назви.

На «Гетьман Сагайдачний» модернізують РЛС МР-750. Недобудований крейсер проекту 1164 Фото з відкритих джерел
Фактично роботи з будівництва цього корабля були зупинені у 90-х роках. Після цього неодноразово лунали заяви про його добудову, створення музею чи продаж Росії як країні експлуататору однотипних крейсерів. Проте найраціональнішим варіантом є використання встановленого обладнання на ньому, на інших суднах то кораблях Військово-Морських Сил ЗС України.

Окрім вищезгаданої РЛС МР-750 «Фрегат-МА», на кораблю встановлено гідроакустичну станцію МГ-335 «Платина», яка також використовується на флагмані ВМС ЗС України, радіолокаційні станції управління вогнем МР-123 «Вимпел», що призначена для управління вогнем артилерійський установок калібрами 30, 57, 76 та 100 мм, та також розміщуються на флагмані та катеру «Прилуки».

Також низка систем озброєння – реактивні бомбомети РБУ-6000, ЗРК «Оса-МА», зенітні артилерійські установки АК-630М.
 

Ще на цю тему