Кулеба розповів, чи загрожує Україні втрата безвізу через рішення КСУ

11:30 05.11.2020

Україні поки вдалося відвернути загрозу втрати безвізового режиму із Євросоюзом після скандалу, який виник навколо Конституційного суду. 

Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає УНІАН.

За його словами, після рішення Конституційного суду України про скасування кримінальної відповідальності за брехню у деклараціях держчиновників, Євросоюз був готовий розпочати процес призупинки безвізу.

«Минулого тижня Конституційний суд поставив нас на край прірви. Ми були на межі початку процесу, у результаті якого втратили б безвіз. КС зруйнував антикорупційну інфраструктуру, яка є однією з умов безвізу. Безвіз зараз не хитається, завдяки тому, що були ухвалені рішення, які зупинили руйнацію системи декларування», – наголосив міністр.

Кулеба сказав, що ситуацію врятувала швидка реакція керівництва держави. Зокрема, йдеться про рішення уряду хоча б відновити доступ до електронних декларацій, запровадження яких в Україні також було однією з умов надання безвізу. 

Українські міжнародні партнери були шоковані рішенням Конституційного суду, зауважив голова МЗС.

«Я знаю реакцію європейських колег станом на середу (28 жовтня - ред.), коли вони почитали рішення суду. Вони не очікували, що в принципі таке можливо. У них був шок. Коли в четвер увечері систему відновили, то вони видихнули з полегшенням», – розповів Дмитро Кулеба і додав, що тепер потрібні системні рішення у парламенті.