ЄС звинуватив Туреччину у продовженні напруженості в Середземномор’ї

18:45 04.11.2020

Європейський Союз звинуватив Туреччину у продовженні створення напруженої ситуації в Середземномор’ї через відновлення нею сейсморозвідувальних робіт.

Про це йдеться у заяві речника ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Петера Стано, пише Європейська правда.

Відзначається, що останнє сповіщення Navtex і триваюче проведення Туреччиною сейсморозвідувальних робіт, які зачіпають морські зони Греції і Кіпру, викликають глибокий жаль - особливо з урахуванням триваючих конструктивних спроб на всіх рівнях створити простір для діалогу.

«Це ще один спосіб дій, який, на жаль, продовжує створювати більше напруженості і недовіри в регіоні замість того, щоб сприяти довгостроковим рішенням», - йдеться у заяві. 

У ЄС підкреслюють, що добросовісний діалог і утримання від односторонніх дій є ключовими елементами для досягнення стабільної і безпечної обстановки в Східному Середземномор'ї. 

«Розбіжності потрібно обговорювати і розбирати за столом переговорів», - йдеться у заяві.

2 листопада Туреччина оголосила, що її судно сейсмологічної розвідки продовжить дослідження в акваторії Егейського моря, яку і Греція, і Туреччина вважають своєю. У Греції висловили обурення цим кроком.

Того ж дня МЗС Туреччини оприлюднило відповідь, у якій називає претензії Греції «необгрунтованими» та «максималістськими». 

Нагадаємо, попри угоду саміту ЄС від 2 жовтня, яка була спрямоване на те, щоб переконати Анкару припинити розвідку природного газу в спірних водах, Туреччина в середині жовтня оголосила про відновлення досліджень. Франція та Німеччина закликали Туреччину припинити провокації.  

29 жовтня голова Європейської ради Шарль Мішель після відеозустрічі лідерів ЄС заявив, що в Євросоюзі обурені провокаціями президента Туреччини, але заходів проти країни не планують обговорювати до саміту у грудні.
 

Ще на цю тему