Стала відома компанія чий проєкт запропонувала Британія для України

12:15 03.11.2020

Стала відома компанія чий проєкт запропонувала Велика Британія по будівництву ракетних катерів для потреб ВМС ЗС України.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Відповідну інформацію озвучив колишній головний конструктор Дослідно-проектного центру кораблебудування Сергій Кривко.

За його словами це пропозиція від компанії британської компанії BMT, котра спеціалізується на проєктуванні цивільних та військових суден.

У портфоліо компанії на їх офіційному сайті ми знайшли доволі великий обсяг військових замовлень, серед яких проєктування експерементального швидкісного корабля Sea Fighter (FSF-1) для ВМС США, котрий будувала компанія Nichols Brothers:

Посадка гелікоптера на Sea Fighter Фото: ВМФ США

Також відомо, що BMT проводить промислові дослідження з метою вдосконалення дослідного судна T-AGOS(X) створеного як перспективне судно забезпечення ВМФ США.

Канадійський підрозділ компанії брав участь у проєктуванні арктичних патрульних кораблів за програмою AOPS (Arctic Offshore Patrol Ship), про церемонію введення HMCS Harry DeWolf (430) ми писали на початку серпня 2020 року, а про спуск на воду HMCS «Margaret Brooke» (431) у листопаді 2019 року.

Окрім того ми писали про норвезьке багатоцільове судно забезпечення HNoMS Maud, що будувалось у Південній Кореї за проєктом AEGIR від компанії BMT.

Для Королівського військово-морського флоту Австралії компанія BMT надала широкий спектр основних інженерних послуг і була включена в проєкт по модернізації придбаного у Великої Британії майбутнього десантного корабля HMAS Choules (L100).

Серед проєктів компанії перспективний мінний тральщик Venari-85, в концепції якого закладено використання різного виду безпілотних платформ: підводних, надводних та повітряних. Все це у поєднанні на думку розробників дозволить йому ефективно виявляти та знищувати морські міни на значних відстанях.

Концепція перспективного мінного тральщику Venari-85 Зображення: BMT

Серед цивільних суден є куди більша номенклатура проєктів, а водотоннажність від катерів до контейнеровозів, як наприклад 217 метровий побудований у Китаї:


Стала відома компанія чий проєкт запропонувала Британія для України. Контейнеровоз спроєктований BMT

Тобто досвіду у проєктуванні, та після супроводження реалізації концепції, а також модернізації різних типів кораблів у цієї компанії достатньо і слова «окрім напівспортивних патрульних катерів для Сходу та Африки нічого не проєктувала» пана Сергія Кривка є м’яко кажучи неправдивими.

Але повернемось до ракетних катерів, які компанія запропонувала для будівництва в інтересах Військово-Морських Сил ЗС України.

Видання «Думская» озвучила дані, що ракетний катер запропонований Україні має довжину у 50 метрів метрів та водотоннажністю близько 400 тонн, серед доступних у вільному доступі проєктів на сайті компанії BMT немає.

Найбільше відповідає цим параметрам проєкт NG957 по патрульному катеру довжиною 48 метрів та максимальною швидкістю більше 35 вузлів. Ці катери вже будувались у Туреччині для Катару на суднобудівному підприємстві ARES як Ares 150 Hercules:

Патрульний катер Ares 150 Hercules Фото: ARES

Ймовірно проєкт запропонований для ВМС ЗС України буде розроблений на основі саме NG957.

Що ж до турецької компанії, то вона на базі британського проєкту пропонує одразу декілька варіантів патрульного катеру: для тактичного патрулювання, з можливістю приймання легких гелікоптерів, та швидкісний ударний катер з 8 легкими протикорабельними ракетами:


Патрульний катер Ares 150 SAT Зображення: ARES

Ракетний катер Ares 150 FAMB Зображення: ARES

У мережі також є зображення з перпендикулярним розташуванням пускових установок протикорабельних ракет на проєкті Ares 110 FAMB:


Ракетний катер Ares FAMB


Тобто можна концептуально оцінити, який ракетний катер пропонується ВМС ЗС України на противагу різним проєктам представленими заводом «Кузня на Рибальському» та ДПЦК з Миколаєва.

Ще на цю тему