Чергову партію термобаричних вогнеметів для українського війська успішно випробувано / Відео

19:00 02.11.2020

Чергова партія реактивних вогнеметів с термобаричною бойовою частиною РПВ-16, які розроблені та виробляються у НДІ «Хімічних продуктів» у Шостці, успішно пройшла випробування та найближчим часом потрапить до українського війська.

У розпорядженні Defense Express потрапило відео, яке було зняте під час приймально-здавальних випробувань партії РПВ-16.

РПВ-16 - одна з нових розробок української «оборонки», яка була вперше публічно продемонстрована у 2017 році, а з 2018 постачається до армії. Ця зброя має надвисоку ефективність завдяки спеціальній термобаричний бойовій частині, також відомої, як боєприпас об’ємного вибуху чи «вакуумна бомба».

При влученні бойової частини РПВ-16 у ціль вона розпорошує аерозольну хмару з діаметром 7-8 метрів, яка через 0,2 секунди детонує і утворює вогняну зону ураження об’ємом 120 кв. метрів, з температурою 2500°C та надлишковим тиском. За своєю бойовою потужністю постріл з РПВ-16 еквівалентний артилерійському снаряду калібром 122-мм.

Ця зброя максимально ефективна проти укриттів, вогневих точок, легкоброньованої техніки та живої сили противника. Максимальна дальність прицільного вогню РПВ-16 становить 600 метрів при використанні штатного діоптричного прицілу, водночас максимальна дальність стрільби - 1 км. Вага вогнемету, разом з бойовою частиною, становить 11 кг.

Окрім того, паралельно з приймально-здавальними випробуваннями партії РПВ-16, пройшли успішні випробування і нового реактивного вогнемета, який відрізняється меншою вагою та призначений для Сил спеціальних операцій та розвідувальних підрозділів десантно-штурмових військ. Розробку саме такого полегшеного варіанту піхотного вогнемета, під назвою РПВ-18, «Укроборонпром» анонсував влітку цього року.

 

Ще на цю тему